2023-04-19
2078 浏览
某晚同屋企人去左食正宗京菜,原本想试烤鸭既,但因为无预订,就小试其他野食。因为少食京菜,除左北京烤鸭同北京水饺之外,基本上就唔太知京菜有咩出式既菜式,唯有盲点一啲试啦。津白豆腐汤 - 很大煲,味道ok, 有少少鲜味 - 3.5 ⭐️⭐️⭐️渔香肉丝 - 哗,乜北京菜中意啲甜甜酸酸既酱汁既?成个味有如外国唐人街既甜酸排骨既味,同粤菜既渔香味有天渊之别,中意食既就会中意食,不过我始终系南方人,食唔惯甜既炒肉丝 - 3 ⭐️⭐️⭐️蒸云丝卷 - 终于食到一样食惯既菜,馒头一丝丝,好好味 - 4.5 ⭐️⭐️⭐️⭐️上汤津白 - 哗!我系咪去左日本既中华料理店?呢个明明系中华丼黎㖞 !! 不论卖相同味道都好似! 亦解释左我多年既疑惑:究竟日本人既中华丼系边度学返黎架?!原来系北京菜! - 3 ⭐️⭐️⭐️下次都系揾个熟悉京菜既朋友陪我点菜会好啲。又或者 … 食返北京明菜 - 填鸭算啦 😂