2023-03-31 148 浏览
系观塘区返工嘅我, 成日都周围揾啲平靓正嘅餐厅同事食饭。今日行到去敬运工业大厦「友情厨房」揾食, 呢度有间CP高, 又绝无添加味精嘅小店, 最正系佢中西合璧, 有小菜, 炖汤, 意粉, burger, pizza都有, 极多样化, 应有尽有, 主厨拥有超丰富的烹饪经验, 仲会开办唔少烹饪课堂。午市优惠套餐, 价钱有贵有平, 约$50-$100。真系可以日日食唔同嘅野呀, 好有「家的味道」, 又是良心餐厅。餐厅有一个角落小卖部『友料到市集』🛍️, 都有好多产品, 有水樽, 笔记簿, 遮, 熟食𩠌包, 汤包自家制饮品等等。员介绍汤包可以浸热水, 煲返热就食, 非常方便, 仲系香港制造, 无味精无防腐剂无人造色素, 可放心食用。当我地苦脑唔知食咩时, 职员都好好人, 热情咁介绍比我地。今日有泰式香辣🌶️肉碎饭套餐, 可配青柠梳打, 另一个套餐叫咗时菜🥦炒花枝配炖汤, 仲有汤时蔬, 白饭🍚, 仲可以加配自家制饮品。真材实料真心推介, 仲有呢度嘅𩠌系即叫即炒热辣辣新鲜又好食。泰式香辣肉碎饭可配青柠梳打🍹 - $75呢个好好食, 好有泰式风味。肉碎唔干, 加埋豆角粒, 干葱一齐炒, 口感丰富, 调味上

泰式香辣肉碎饭可配青柠梳打🍹 - $75
呢个好好食, 好有泰式风味。肉碎唔干, 加埋豆角粒, 干葱一齐炒, 口感丰富, 调味上做得好, 小小辣过下瘾, 个辣都做得好香, 唔错, 份量十足, 再加左只大大只既太阳蛋, 脆边煎得好出色, 绝对系可以再试呀! 青柠梳打打卡一流, 梳打水加薄荷叶, 青柠, 唔太甜, 够清新。

炖汤套餐- $98
小菜套餐有成10款比你拣, 包主菜, 一款炖汤, 时菜及白饭。主菜要咗时菜炒花枝, 时菜系西兰花🥦, 颜色翠绿, 花枝球炒得够火候, 软硬度适中, 又够爽, 质感弹牙有鲜味, 味道亦不错, 两样材料控制恰到好处。时蔬真系冇谂过咁讲究, 唔系是但烚两条菜你就算, 一啲都唔马马夫夫, 用上菌干, 蒜子上汤浸白菜, 味道清清地又唔乏味。炖汤有4款比你选择, 我拣咗螺头百合炖汤海底椰, 响螺有助益气养阴, 滋阴补肾, 防疫期间大家都注重养身, 大家在饮食上多选择炖汤🥢来滋补身体, 提升免疫力, 呢度仲要有平靓正嘅套餐配炖汤, 唔试真系对唔住自己啦。汤非常足料, 又好够味, 绝无味精。

去湿柠檬薏米水 - $10 (跟餐配)
另外再加咗樽去湿柠檬薏米水, 柠檬酸味及薏米味都好够, 只有少少甜。近排湿气皇, 饮返支就啱哂啦。

#友情厨房 #良心小店 #炖汤 #自家制汤包 #观塘美食 #香港美食 #foodie #相机食先 #美食推荐 #hkfoodie #hkfood #相机食先 #中菜#pizza#西餐