2016-12-07
今日收工后同朋友去湾仔行下街食下饭,行完街放完血就去咗Aroma食西餐Lemon Grass Soda + Estrella Draught (Beer)大热天时有咩好得过一坐低就饮返杯冰冻饮品,我点咗香茅梳打,而朋友就钟意饮啤酒,香茅梳打唔会太甜,入口清清地,啱晒用嚟解渴,而朋友就话连比较少见嘅西班牙啤酒都有得点,唔错!Chicken Wings先嚟头盘鸡翼,鸡翼先炸,再用咸蛋做汁返煮,香口得嚟唔会好热气,加上咸蛋味道同炸鸡翼好夹,最有诚意系落咗好多咸蛋,令到啲鸡翼好够味,必试!Pork And Chicken Liver Rolls猪肉鸡肝卷,讲真一开始睇个卖相真系估唔到系乜,后来睇返menu先知自己点咗乜,猪肉加埋鸡肝入口细腻,虽然味道唔系好突出,但一试无妨。Spring Rolls猪肉春卷,虽然又系猪肉做,但肉嘅份量唔会太多,加上炸得好香口,唔会好滞,食完仲食得落其他嘅。Fries炸薯条,系热辣辣嘅薯条上面加上咸香十足嘅芝士,再点埋餐厅提供嘅芝士酱,真系令人忍唔到口,食完一条又一条,加上用粗薯,咬落啖啖薯仔肉,不错。US Rib Eye Steak美国肉眼扒,当肉眼扒一上枱果刻
美国肉眼扒,当肉眼扒一上枱果刻其实我有少少失望,因为我期待嘅系一大块啖啖肉嘅肉眼扒,但食落又有少少惊喜,因为用嘅系美国谷饲牛,肉质细嫩得嚟又肉味浓郁,加上煮到五成熟充满肉汁,配埋餐厅特制嘅腐乳薯蓉一齐食真系啱啱好。
海鲈鱼意大利饭,海鲈鱼肉质结实幼滑,较为清淡,绝对适合炎炎夏日无乜胃口嘅大家,加上芫茜泡沫做酱汁,食完肉眼扒,用嚟清一清浓郁嘅肉味确实不错。
黑色芝麻雪糕绵滑,白滑忌廉入口甜而不腻,加埋红肉火龙果,同埋衬托用嘅金色朱古力粒,唔讲味觉,只系睇外观都会觉得系视觉享受。
苹果煮到入晒味,好淰,但又不失苹果本身嘅香甜味,加埋忌廉一齐食,味道好夹。