2022-03-15
今日行咗去旺角火车站附近近胜利道嘅十字冰室食下午茶餐。店主花了很多心思在餐厅设计内。 用了霓虹灯做了店名挂在大门附近,墙上的怀旧餐牌热水壶铁闸的陈设、地板亦采用80年代的旧式瓷砖、吊灯亦采用了仿照照鸡蛋的红灯设计,彷佛回了80年代的香港。下午茶嘅餐牌好多选择,有饱肚的乌冬、面、捞丁,亦有多士、三文治、脆猪包同菠萝包。 我好贪心样样都想试,最后我点了平时茶餐厅冇得叫嘅黑松露滑蛋菠萝包,再加我最爱嘅港式冻柠茶。菠萝包非常之松软同脆,中间夹住用黑松露炒嘅滑蛋,黑松露味唔系咁够只系头两啖食到黑松露味,之后只剩返蛋味。 可能平时自己在家煮开日本蛋食,呢度嘅鸡蛋唔够蛋味。非常欣赏佢嘅创新配搭,够胆中西合璧去fusion整个菠萝包。非常之特别嘅感觉,入口后一啖甜再加一啖咸味。可能我个人比较喜欢传统口味,都系牛油夹菠萝包(菠萝油)match d 。 暂时未食到一个配搭,好食过菠萝油。冻柠茶嘅颜色望落去茶底都好深色,茶叶应该冲咗好耐,唔系新鲜冲出来,好重苦涩味,唔好饮。以这样的价钱来说,系旺角有咁舒适嘅环境,想静下坐低休息算系唔错嘅选择。