2016-02-25
友好嘅合作伙伴邀请我地今日食个Lunch,挑选咗离工作地点好近嘅名人坊高级粤菜度叹~平时附近嘅平民食店就去得多,呢家中环兰桂芳酒店嘅出品作又系点呢,确实OK期待嘅。九道菜嘅Lunch, 重点介绍几样啦!萝白糕拼琵琶豆腐(/5为满分)卖相:豆腐炸到金黄色,唔似块萝白糕煎到㶶 咗,都吸引到食欲嘅。味道:平时大家食开萝白糕同琵琶豆腐嘅味道啰~不过个糕多粉咗少少!幸好两件东东都算够料!燕窝酿凤翼(/5分为满分)卖相:金黄色嘅鸡翼睇落好香脆,鸡翼好饱满,食燕窝食饱。香味:炸香嘅鸡……皮味啰。味道:东东嘅味道嚟自啲鸡皮,好彩有呢个仅余嘅咸香,如果唔系太多嘅燕窝只会显得呢道心机菜矜贵而无味。最好最好,下次留返啲鸡肉俾我就好嘞!头抽皇焗蚝(.5/5分为满分)卖相:上色上得好好,金黄色(又?!一篇野出现咗几次!但做到金黄而唔㶶系好难!)同埋啲蚝好大只~~(心心眼)香味:香!味道:本人超级钟意食蚝(生食除外),呢只蚝无铁锈味,上层炸到脆卜卜,咬落去腍唔un, 算系咁。家乡蒸龙趸腩(.5/5分为满分)卖相、香味无咩特别,正常喺街见嘅模样。至于味道,龙趸肉由皮到肉都好靭如橡筋,胜在啲豉油汁够麻油香,一
九道菜嘅Lunch, 重点介绍几样啦!
萝白糕拼琵琶豆腐(/5为满分)
燕窝酿凤翼(/5分为满分)
香味:炸香嘅鸡……皮味啰。
头抽皇焗蚝(.5/5分为满分)
香味:香!
家乡蒸龙趸腩(.5/5分为满分)
焗酿蟹盖(.5/分为满分)
招牌蟹肉炒饭(/5分为满分)
姜汁汤丸(/5分为满分)
总评:/5分为满分