2020-01-21
今日又约左一班人去朋友屋企玩, 上去之前就同男朋友系附近医左肚先。V Walk呢个商场入面唔算特别多餐厅可以拣, 开Openrice见到呢间食越南野既囍越, 就决定食呢间。但其实餐厅门面系用左大大只「WHAT THE PHO」黎做招牌, 而「囍越」呢个字就细细只, 搞到行过左龙都唔知 😂😂餐厅灯光偏暗, 几有情调。两边墙身各有特色, 一边放左好多特色摆设, 而另一边则系用油画既形式画左D越式建筑物同埋大象, 几特别。我地约1点半左右黎到, 但人流唔算多 (商场既人流都一般), 大概只有一半入座率, 所以我地两个唔洗等位就入得。因为有少少赶时间, 所以我地单点左两个河粉, 拿拿林食完就去朋友屋企。香茅鸡翼河粉 ($68)鸡翼有3只, 系同河粉分开上的。鸡翼外皮虽然有有少少油份, 但咬落去都几脆口。里面既鸡肉都OK嫩滑, 有肉汁唔会鞋口。不过佢既鸡味比香茅味更突出, 如果多番少少香茅味就更好。汤底落左唔少调味料, 饮落有少少甜甜酸酸既味道, 有D葱花同青柠既香味。河粉吸左汤既味道, 所以几好食!猪耳札肉手撕鸡河粉 ($68)男朋友点左呢个, 一开始仲以为配料系「猪耳」+「札肉」+「手撕鸡」
香茅鸡翼河粉 ($68)
猪耳札肉手撕鸡河粉 ($68)
男朋友点左呢个, 一开始仲以为配料系「猪耳」+「札肉」+「手撕鸡」, 点知原来系「猪耳札肉」+「手撕鸡」, 笑死我! 我试左一块猪耳札肉, 咬落去有少少黑椒味, 猪耳无咩特别味, 但就几有咬口, 加埋本身札肉既少少弹牙口感, 味道都唔错。