2020-06-27
疫情严重令大家都唔能够外出旅行,唯有系香港食啲其他国家嘅菜式。今日同朋友去左中环嘅sukiyaki 森,餐厅俾人整体感觉好细,但摆设都非常有日本餐厅嘅特色。我同朋友都系叫左Sukiyaki 牛set同加一份牛舌。另外,佢地仲有Omakase 同单点,但记得Omakase需要提前预约。前菜方面不错,特别系粟米好清甜。食材方面,师傅会放系台上面,即场系你面前煮。就咁望落食材都好新鲜。唔好见佢份量唔多,但食完真心几饱。另外,仲有一个蒸蛋,面头有好多细细只嘅虾仔,食落好有口感,而且啲蛋好滑好香。牛嘅质素都不错,几高质。但脂肪分布就有啲唔系好平均,食落口牛味都重。虽然唔系入口即溶,但都好细嫩。牛舌嘅口感柔软,可以一试。但本人偏向中意食爽口啲 师傅另外仲会煮一个滑蛋牛肉饭。食完啲牛已经8成饱,再加埋个饭真系不得了,蛋同牛肉都煮得刚好。好满足~甜品方面就不过不失。整体黎讲,成餐饭都好好服务,师傅会好有耐性讲解食材同煮法,侍应都好贴心。👍🏻
前菜方面不错,特别系粟米好清甜。
食材方面,师傅会放系台上面,即场系你面前煮。
就咁望落食材都好新鲜。唔好见佢份量唔多,但食完真心几饱。
牛舌嘅口感柔软,可以一试。但本人偏向中意食爽口啲