2017-03-08 4302 浏览
一向揾食店喺唔会追「星」,对米芝莲嘅封号虽未至不肖一顾,但绝对唔会放上心,唔喺睇佢唔起,只喺觉得随遇而安,毋须太过刻意。遇啱有兴趣嘅,亦会去试试,就好似早前到访嘅Upper Modern Bistro(曾摘一星),但今回所到访嘅MIC Kitchen(连续4年一星,2014-2017),其实唔喺因为佢摘咗星,亦唔喺佢喺厨魔梁经伦嘅餐厅,纯因睇过啲食评,介绍点样中(酱)料西用,觉得好奇,所以,趁周末得闲,同老婆过嚟食餐午饭。MIC Kitchen嘅背景就唔多讲,但有一点不得不提,虽然喺由本地分子料理大师厨魔梁经伦经营,但如果你打算一尝分子料理,嚟依道就会让你几失望,因为分子料理唔喺主打,除一道招牌「小笼包」,其他都唔喺分子料理,反而,采用多种中式酱料入馔嚟做西菜,极之充满惊喜。一踏入餐厅,感觉摩登阔落,无咩标志性装潢,但简洁、楼底高,所以空间感强;除二、四人散座,一列吧位好适合只嚟饮嘢嘅朋友,而所以座椅都喺真皮椅,孤位啱啱好,非常舒适好坐。入座时,经理会为你拉櫈安排就坐,而餐具、餐巾整齐排列好,一切准备就绪,此刻,佢亦会为你打开餐巾,贴心嘅服务由此起。虽然跟魔厨嘅总坛Bo Innovat
,觉得好奇,所以,趁周末得闲,同老婆过嚟食餐午饭。
虽然跟魔厨嘅总坛Bo Innovation有级别之分,并且位处工厂区,但定价都唔算好亲民,餐厅只卖套餐,无散点,3道菜午餐(头盘、主菜及甜品)基本价喺$248,但当中有唔少前头盘或主菜都需要另外加钱,更有多款伴菜供额外加选,亦唔包餐饮,故想食得特别啲,又叹杯咖啡,埋单个人计$300、$400好闲事
此外,另有一张是日推介,包含三款前菜及两款主菜,全部都喺需额外加钱嘅选项。
自家制面包篮

点菜后,自然喺送上面包篮,一篮有4个小圆包,4个都喺唔同口味,酸种面包、全麦面包、芝麻软包及迷你法包,各有特色,全部拿上手都喺暖嘅;
自家制面包篮
不过,要数到惊喜,涂面包个酱就真喺无限过瘾,自家调制加入潮州榄菜嘅蛋黄酱,咸咸香香,味道有种似软身嘅芝士,但𠮶朕咸味又有份沉实,的确风味独特且别出心裁
潮州榄菜蛋黄酱
头盘基本上有5款,其中一款喺汤品,而有两款需额外加钱,我哋就拣咗毋须加钱嘅凯撒沙律及蕃茄拼盘。
Demon Caesar(凯撒沙律配虾酱汁绍兴酒腌蚬肉)

(Romaine Heart, Shangri-La Yaks Milk Cheese Toast, “Shaoxing” Marinated Clams, Shrimp Floss)

沙律部份简单只采用罗马生菜心嚟做,而且,无一般沙律菜咁轧到细碎,反而保留番大大颗,淋上混入虾酱做嘅酱汁,生菜新鲜爽脆,咬落嗦嗦声,咸香嘅虾酱汁咸虾味唔会好重,感觉有少少蓝芝士所做嘅酱汁,非常有趣
;羊奶芝士多士脆口香浓,就咁食会唔觉特别,搭粒经绍兴酒腌过嘅蚬肉,咁先产生到化学作用,微微嘅绍兴酒香引发羊奶芝士嘅膻香,有种相辅相成嘅感觉
Tomato(红菜头羊奶芝士“八珍”桂花醋伴蕃茄)

(Beetroot, Goat Cheese Foam, “Pat Chun”, “Lam Kok”, Osmanthus, Ginger)

每道菜上枱,经理都会细心讲解一下,包括有咩食材,个菜嘅亮点喺咩,睇见啲色彩缤纷嘅蕃茄,唔使讲就知重点喺咩,共有5款有机蕃茄,衬埋一齐非常养眼,卖相已先拔头筹。虽然经理讲过有咩种类嘅蕃茄,但实在讲得快,小弟亦无太有心装载。老婆偏向食素及少油脂嘅嘢,所以,依道头盘专登拣俾佢,佢亦超钟意,好睇之余,仲话好好食,啲蕃茄鲜甜得紧要,糁咗少少榄角所做嘅粉末,再沾沾红菜头汁,又或衬羊奶芝士泡沫,同样协调和谐
;而中间原粒温室红蕃茄,经理建议原粒咬,小弟就无福消受,老婆话有种好醇香嘅甜蜜味,原来就喺以八珍甜醋、桂花、点点姜汁去慢煮,醇香味渗入蕃茄其中,真有意思
Tomato(红菜头羊奶芝士“八珍”桂花醋伴蕃茄)
主菜边面共有8款选择,其中3款更喺店家嘅招牌菜,8款中有5款喺额外加钱嘅选择,而我哋所拣嘅鲈鱼及意大利饭同样需要加钱。顺带一提,上菜嘅服务做足星级要求,无论头盘,还是到主菜都喺同步呈上,而且,亦记住边位客人喺点边道菜,不过,落嚟嘅主菜我哋讲明喺一齐共享,所以,醒目咁为我哋摆上细碟,唔使再多口要求。
Chilean Sea Bass(烤智利鲈鱼配云南火腿汁) +$48

(Squash, Pesto, Baby Carrot, "Yunan Ham")

主菜中,为老婆拣嚟清清哋嘅烤鲈鱼,初时第一眼望落去以为鲈鱼底下喺啲饭嚟,经理讲解完,再望真啲,原来喺薏米,揾香草酱煮过,口感烟韧,非常有咬口,而且,薏米健康有益,如果做盲测,有可能误以为依道喺个意大利饭呀
Chilean Sea Bass(烤智利鲈鱼配云南火腿汁)
话清清哋,其实件鲈鱼煎得十分香口,啲鱼肉嫩滑到呢……好似做咗保湿,极之水嫩,配上云南火腿汁,个汁就有预期到个味道会喺点,但就令鱼肉嘅鲜味更突出。
Chilean Sea Bass(烤智利鲈鱼配云南火腿汁)
Laksa Risotto(喇沙海鲜意大利饭配虾米松) +$58

(Acquerello, Hokkaido Scallop, Seafood, "Har Mi" Floss)

经理介绍时,话佢哋采用正宗陈年嘅意大利米嚟煮,小弟真喺见识少,未谂过米都有陈年嘅,净喺识新米旧米,而且,意大利米陈年唔喺咩出奇嘅事,更可以陈到七年真,咁陈咁耐做乜?原来喺可以令米香更浓,真喺又长知识了!但咁讲,要食到米有几香,我就觉得食白饭先试真到,加入咗喇沙汁,点都有影响,试唔真。
Laksa Risotto(喇沙海鲜意大利饭配虾米松)
讲番个饭,喺唔喺米香啲就讲唔到,但口感极佳,烟韧有嚼劲,个汁令到啲饭湿润得嚟唔会水汪汪,黏度啱啱好,而且香料味好有层次;海鲜除有大大粒,又爽弹且鲜味嘅带子外,仲有几小片鲈鱼及大蚬,鲈鱼煎得香口柔嫩,蚬肉鲜甜无沙,样样都做到恰到好处,整体喺一道水准极高嘅意大利饭
Daily Dessert(红酒烩梨)

最后,以一道法式甜点作结,往常暖暖和和嘅 红酒烩梨都以云呢嗱雪糕作伴,但MIC就改用轻怡版嘅忌廉芝士嚟衬佢,面面再洒下烘得脆脆嘅红莓干,更采用旧式嘅中式茶杯嚟盛载,梨肉晌忌廉芝士衬托下,更清甜,口感软绵,又渗出微微酒香,成件事处理得好细致。
红枣桂圆茶 $50

老婆一向喜欢滋润、保健嘅饮品,睇色泽就知杯嘢唔流,入口红枣、桂圆味都突出而平衡,而且,甜度啱啱好,又感觉自然。虽然杯桂圆茶卖到成$50杯,感觉绝对喺偏贵,但至紧要佢钟意啫,反而我杯咖啡又唔贵㖞。
红枣桂圆茶
鲜奶咖啡 $28

其实,有好几次用餐后都后悔点鲜奶咖啡,因为有唔少西餐厅虽然有供应,但大多数唔喺机冲,就喺手势麻麻,点都唔及啲咖啡店。今次都喺,只因惯性,顺口一句「鲜奶咖啡吖,唔该」。眼前嘅鲜奶咖啡明显就喺机冲,只可以讲喺浓缩咖啡+奶泡,所以,一定要自行搅匀先饮得。饮落仍会有醇香嘅啡味,就算机冲,豆都喺即磨,只要啲豆嘅质素唔差,不过,口感就唔均衡
,因为点搅都唔及将奶泡由高位撞落啲浓缩咖啡所冲出嚟嘅效果。
鲜奶咖啡
如果喜欢饮汽酒或餐酒嘅朋友就啱喇,因为餐厅提供任饮优惠,前者$198一位,后者就$138一位。
总括讲句,MIC环境高雅有格调,服务够晒贴心,经理对菜式暸如指掌,又不时同你倾两句,交流吓心得。虽然都喺食西餐,菜式以欧陆菜为主,但正因加入不少中式酱料,如虾酱、绍兴酒、桂花醋、云南火腿……等等,又用上唔同地方嘅靓食材,视觉及味觉均带来很多惊喜,让人耳目一新却唔会不伦不类
,点可以唔推荐呀!