2017-02-04
大年初五又出动觅食,今次超好彩订到港岛香格里拉买一送一优惠,本应在十日前开始在酒店网页预订,但始终唔够其他人拑得快,但好彩就系我响初四无聊上网睇下又有得订㖞,唔理三七廿一订咗先,跟住再打比妈叫佢陪我去试 九龙区果间 dinner就食过两次,港岛呢间今次试 lunch,一入去见到好多美食就流晒口水,海鲜刺身点心烧味沙律印度菜甜品等等,全部一览无遗,再加上我空肚食自助餐,即时食指大动,侍应安排好座位后,即刻 action去拎嘢食...海鲜有5款~蟹脚/青口/冻虾/大头虾/面包蟹,最好味系有海水味既蟹脚,鲜味得嚟又唔会过咸,兼且容易去壳,第二轮encore咗成碟,其次系青口同冻虾,同样鲜味十足,大头虾不试也罢,因为完全无虾味。刺身有4款~款款卖相都非常吸引,有三文鱼/吞拿鱼/八爪鱼/北寄贝,4款都试晒,最钟意吞拿鱼,真系食得出系好嘢同新鲜,另外三文鱼都相当肥美,其余两款都不俗,刺身档系必试必试!点心有6-7款~大部份都无试,因为点心好易k.o.我,所以只系试咗一个灌汤包,一笼一大个,师傅即包即蒸,属抢手货,但一咬落口我就面容扭曲,原来系我唔钟意既人参,oh no!不过人参味独特,不妨一试!烧
值得一赞系服务,所有职员都好有礼貌,唔该/唔驶客气/唔好意思听足全餐,其他五星级酒店都未必有呢种服务!
另外,我同妈咪企响度等蟹脚出,刺身部职员见我哋等咗1-2分钟,主动问我哋系咪等蟹脚,跟住话转头拎比我哋,好贴心!
仲有当日阳光猛烈,职员惊晒到我哋呢d近窗口位既人,主动问要唔要落帘,超细心!
下次有机会都会再嚟,服务食物水准价钱成正比。