2015-09-20
有次同表姨甥女食开饭,讲开英式全日早餐,我话我都少食呀,所以,就揾日一齐去试。结果差啲无咗回事,但总算约得成,俾咗几间心水店佢哋拣,最后选大坑嘅The Pudding Nouveau,因为少入大坑,可以顺道嚟打个转。年初嘅4月嚟过一次,环境都唔会点变,所以,都唔多讲。不过,依然人气旺盛,早段「饭市」时间都已有7乘满,临走时就更多咗人嚟食甜品。餐牌个样转咗,印象中,种类、款式应该无咩点变,但就型格咗,深啡底白字,只喺无以前咁多参考图片。一心一意嚟食英式全日早餐,所以,再加多一客珍宝牛角酥作为正餐主食,点几杯饮品,最后就甜品作结满足晒。经典英式早餐 $118大堆头嘅「全日早餐」,有烘多士、炒蛋、烤蕃茄、沙律菜、烟肉、猪肉肠、炒杂菌及薯饼,份量十足,睇见都开心呀!其实,「全日早餐」嘅食材都可谓平凡之物,但做得有心机都可以变得好唔同,例如蛋炒得嫩滑就已经喺功架嘅问题,沙律菜以油醋调过味,入口又够冰爽,烟肉选料唔会太多肥膏,又唔会煎到太多油,薯饼亦喺,无话入口油淋淋,而啲杂菌又炒得几爽口,所以份量、质素都无欺场!珍宝龙虾仔牛角酥配薯条 $128面包一向喺小弟至爱食物之一,松软香脆嘅牛角酥就梗喺有
经典英式早餐
面包一向喺小弟至爱食物之一,松软香脆嘅牛角酥就梗喺有份,所以,几款主食中就心仪依个珍宝牛角酥。哗,个牛角酥真喺好「珍宝」,有成半只碟大小,又焗得金黄,非常有睇头,中间夹满龙虾仔肉同火箭菜,以自家蛋黄酱调味,食落口感充实,龙虾仔肉清爽,配合香脆富牛油香嘅牛角酥,令人回味;而伴碟嘅纽纹薯条,炸得香脆少油,唔喺配普普通通嘅茄汁,而喺自家制嘅黑松露蛋黄酱,单喺个酱嘅诚意就值得加分啦。
珍宝龙虾仔牛角酥配薯条
所有「主食」都包一杯啡茶,但加$10可升级其仔特色咖啡,加$22就可转为奶昔、沙冰或其他特饮。细表姨甥女要咗杯绿茶奶昔,绿茶做咗奶昔后,无想像中咁绿,感觉比较喺悠悠嘅绿,不过,绿茶味却唔轻,加上多一球绿茶雪糕,搅溶后,成杯奶昔既有牛奶香,又带点绿茶嘅回甘,平衡得恰到好处,依个就喺转述番细表姨甥女嘅意见。
绿茶奶昔
大表姨甥女就拣咗朱古力奶昔,个奶昔冰冻香滑,甜度适中,朱古力味又浓郁,所以,一切基本嘅都做妥晒,无咩大错漏,大夏天饮用真喺凉透心。
朱古力奶昔
沙冰得两款:士多啤梨或青苹果,炎炎夏日宁舍想起酸爽嘅青苹果香味。青苹果沙冰估唔到好大杯,青绿色睇见都一身凉晒嘅感觉,入口非常冰冻,店员话用上新鲜青苹果制作,故此,果味天然,酸香突出,不过,有两个问题:第一就喺溶得快,用个鸡尾酒杯盛载,啲沙冰溶起上嚟溶到泻,所以,个鸡尾酒好睇不中用,改另一款高身杯可减少依个问题;第二就喺沙冰打得唔够碎,饮饮吓啜唔上,因为仲有啲手指头大细嘅冰粒,要改善一下。
青苹果沙冰
梳乎厘喺最能睇到师傅手势嘅甜品之一,咪以为打蛋白、捞面粉就做得成,好唔好真喺讲功力。今晚嘅法式香草梳乎厘就足以攞高分,首先,可以焗到个梳乎厘高过个瓷盅成倍有多,足证打蛋白部份做得上乘,而入口轻飘绵柔,底部亦唔会有出水情况;
法式香草梳乎厘
本来打算叫一客窝夫,但大家怕太饱,又见佢依个乌龙茶法式炖蛋新出,当然好想试。法式炖蛋食得多,乌龙茶味绝对喺小弟嘅第一次,初时见卖到$78一客觉得有点贵,不过,试过就觉得抵番晒。首先,以木砧板做盛器之一,衬以新鲜杂莓及杂莓雪糕,卖相已得人欢心;此外,炖蛋份量唔少,唔会细细杯,足够2-3人分享。
乌龙茶法式炖蛋