2023-07-16 39 浏览
位于SOGO隔离嘅餐厅《蟹庆》主打不同新鲜活蟹,每期都唔同,保持新鲜感,钟意食蟹嘅朋友仔,当然唔会错过同朋友仔叫咗夏日限定嘅🦀夏庆 $899/位(2位起)╰☆ 蟹肉柚子沙律| 前菜两点爽甜柚子加上蟹肉同酸酸甜甜酱汁,清新开胃。前菜有爆汁嘅粟米同螺肉╰☆ 刺身四点 |鹅肝鱼籽蒸蛋刺身有三文鱼、鲜甜赤虾、肥厚帆立贝同滑嫩油甘鱼。软嫩嘅蒸蛋面头放上鹅肝同鱼籽点缀,层次感丰富╰☆时令蟹-毛蟹主角出场🦀今次主角系毛蟹平时毛蟹比我嘅感觉系得啲毛毛,冇咩肉食😂但系呢个好有惊喜,蟹肉多到爆炸😍蟹盖上满满新鲜蟹肉同蟹膏,面头加上酸汁啫喱,更突出蟹肉嘅鲜甜味道👅╰☆松叶蟹脚杂锦天妇罗天妇罗炸得薄身香脆,松叶蟹脚啖啖蟹肉鲜味,杂锦仲有虾、秋葵同南瓜🎃╰☆ 明太子芦笋|名古屋汁烧谷饲牛扒芦笋入口扎实爽脆,配搭咸香嘅明太子好惹味。谷饲牛牛味浓郁,唔会太肥腻,幼嫩中带点咬口╰☆ 鲷鱼白汤|蟹肉稻庭冷鸟冬鱼汤一上枱鱼香扑鼻,仲有鲜嫩鱼肉,口感幼滑。乌冬既冰凉又滑溜弹牙,汤里面仲有鲜甜蟹肉、蟹膏同紫菜,口感更丰富╰☆甘物最后仲有幼滑嘅Oreo 奶冻同抹茶蕨饼,好满足😌

同朋友仔叫咗夏日限定嘅

🦀夏庆 $899/位(2位起)

╰☆ 蟹肉柚子沙律| 前菜两点

╰☆ 刺身四点 |鹅肝鱼籽蒸蛋
刺身有三文鱼、鲜甜赤虾、肥厚帆立贝同滑嫩油甘鱼。
软嫩嘅蒸蛋面头放上鹅肝同鱼籽点缀,层次感丰富

╰☆时令蟹-毛蟹
主角出场🦀今次主角系毛蟹

╰☆松叶蟹脚杂锦天妇罗

╰☆ 明太子芦笋|名古屋汁烧谷饲牛扒
芦笋入口扎实爽脆,配搭咸香嘅明太子好惹味。
谷饲牛牛味浓郁,唔会太肥腻,幼嫩中带点咬口

╰☆ 鲷鱼白汤|蟹肉稻庭冷鸟冬
鱼汤一上枱鱼香扑鼻,仲有鲜嫩鱼肉,口感幼滑。

╰☆甘物
最后仲有幼滑嘅Oreo 奶冻同抹茶蕨饼,好满足😌