2019-04-22
约了几位好姐妹饭聚, 人多最好就系食放题, 任食之余又可以拣自己钟意既食物. 姐妹提议呢间尖沙咀新开放题, 地点就响金马伦道附近, 好易揾好方便. 一星期前已打电话订位, 新开都几爆. 我地被编排坐铁板烧既位置,已经有几位厨师就位.呢度既主要系刺身同铁板烧既食物, 款式跟一般放题类似.快速地点好, 先上既系刺身, 先来一round咩都有, 虾好大只好粗, 有手指咁粗, 食落好弹牙, 虾味浓. 赤贝, 北寄贝亦都好鲜味.油甘鱼, 三文鱼, 吞拿鱼等鱼脂丰富, 肉质够嫩, 仲有带子鲜甜.轮到主打既铁板烧, 鳗鱼即烧即上, 热辣辣既, 烧至微微焦香, 配上鳗鱼汁甜甜地, 鳗鱼好肥美, 啖啖肉无骨的.葱花牛肉, 系牛肉包住D葱煎香, 口感特别清新.仲有盐烧口舌, 唔韧好爽口, 味道浓香, 厚薄得宜, 唔错.烧带子, 带子烧至微焦, 大大粒好爽口.烧鸡脾蘑同翠肉瓜, 好多汁好juicy, 加左少少盐黎烧好惹味.呢个天妇罗虾都唔弱, 系即炸所以外皮好脆口, 皮薄馅新鲜, 唔油腻.清酒煮蚬. 蚬肉唔算多, 不过可以再叫, 无所谓吧, 个汤都好鲜甜.前菜都有几款, 份量足好开胃.最后当然系食雪糕, 呢
已经有几位厨师就位.
呢度既主要系刺身同铁板烧既食物, 款式跟一般放题类似.