2021-01-17
星期六同男朋友去食台湾菜,2:00已经有下午茶餐叫。芝士酱酥排骨吐司配桂花鸡翼+番茄汤米线芝士酱酥排骨吐司食落够香脆,吐司亦烘到够脆身,同香口既排骨夹住一齐食好惹味。桂花鸡翼既桂花系要自己点附有既一碟桂花酱。鸡翼炸得香脆惹味。番茄汤米线正常。加配卤水豆腐,唔会太咸。煲仔 ‧ 塔香三杯鸡定食配上汤浸时菜及白饭鸡件份量够,啖啖肉,不过三杯既味道唔太出,但本身个鸡系唔错既。拉丝芝士肉松蛋饼配地瓜薯条蛋饼略油但足料,地瓜薯条热辣辣,唔会油淋淋。紫薯珍珠黑糖冰鲜草十分足料,有几旧紫薯,大量珍珠、椰果、仙草,仲有黑糖冰,不过我嫌太甜。芝士奶盖阿华田少甜好好饮,芝士奶盖重奶味,阿华田味浓,无用水黎沟稀到,而且两者好夹。夏日水漾鲜果茶半甜少冰果味同茶味兼备,都唔错。
芝士酱酥排骨吐司配桂花鸡翼+番茄汤米线 芝士酱酥排骨吐司食落够香脆,吐司亦烘到够脆身,同香口既排骨夹住一齐食好惹味。 桂花鸡翼既桂花系要自己点附有既一碟桂花酱。鸡翼炸得香脆惹味。 番茄汤米线正常。 加配卤水豆腐,唔会太咸。 煲仔 ‧ 塔香三杯鸡定食配上汤浸时菜及白饭 鸡件份量够,啖啖肉,不过三杯既味道唔太出,但本身个鸡系唔错既。 拉丝芝士肉松蛋饼配地瓜薯条
蛋饼略油但足料,地瓜薯条热辣辣,唔会油淋淋。 紫薯珍珠黑糖冰鲜草 十分足料,有几旧紫薯,大量珍珠、椰果、仙草,仲有黑糖冰,不过我嫌太甜。 芝士奶盖阿华田少甜
果味同茶味兼备,都唔错。