2019-07-06 387 浏览
 A hero is nothing but a product of his time, GOSH!!-终于有机会去到九龙城传说中既平民美食天堂,今次拣到呢间日本风味小店,店面企理干净,加埋墙上一幅幅漫画风壁画,色彩鲜明,天花以白色渔网装饰,几有心思,员工服务亦都好贴心,呵护备至,店铺以丼饭专门店命名,咁「丼饭」当然系必点之物啦!选择非常多,有一样必定要推荐就系呢到既「味噌汤」系任饮唔嬲既,每张枱都有一个高身保温瓶装住,我饮左成大壶呀!👇📌 蟹王丼 - $238👉 以大量新鲜甜美既熟蟹肉同埋带少少咸鲜味既三文鱼籽、火炙过既加拿大海胆同埋刻左字既玉子以一个楚河汉界做一个卖相,非常抢眼,份量系超级澎湃,大量青葱同鱼籽做衬托,饭粒好有咬口,成个饭既层次非常丰富,因为餐厅唔主张将醋加入饭粒里面,会建议将青柠汁榨落饭粒以达到更香境界!📌 海胆三文鱼籽丼 - $198👉 继王牌之后,呢个以海胆、三文鱼籽、鱼籽同埋原只鲜鸡蛋混合而成,卖相相当吸引!鸡蛋令到入口更加滑嫩,各类鱼籽鲜味出众,捞埋一齐食可以话系终极享受!📌 蒲烧鳗鱼 - $88 (半条)👉 作为一个鳗鱼迷,一定要嗌一份向餐厅致敬!白烧

📌 蟹王丼 - $238
👉 以大量新鲜甜美既熟蟹肉同埋带少少咸鲜味既
三文鱼籽、火炙过既加拿大海胆同埋刻左字既玉子
以一个楚河汉界做一个卖相,非常抢眼,
份量系超级澎湃,大量青葱同鱼籽做衬托,
饭粒好有咬口,成个饭既层次非常丰富,
因为餐厅唔主张将醋加入饭粒里面,
会建议将青柠汁榨落饭粒以达到更香境界!

📌 海胆三文鱼籽丼 - $198
👉 继王牌之后,呢个以海胆、三文鱼籽、
鱼籽同埋原只鲜鸡蛋混合而成,卖相相当吸引!
鸡蛋令到入口更加滑嫩,各类鱼籽鲜味出众,
捞埋一齐食可以话系终极享受!

📌 蒲烧鳗鱼 - $88 (半条)
👉 作为一个鳗鱼迷,一定要嗌一份向餐厅致敬!
白烧同蒲烧我会比较钟意蒲烧,
口味相对浓郁,今次呢个做到油脂分布平均,
半条份量相厚身,质感肥美,
完全食到鱼油果种香味,呢个必定要嗌!

📌 海胆天妇罗 - $68
👉 一块紫菜轻轻包住密麻麻既加拿大海胆,
沾上脆浆炸后仲保留到海胆既鲜味,
外层酥脆无比,只要轻轻点上海盐或萝卜丝已经
好够味,唔需要额外再过份调味,呢个就系原材料既
味道!最后埋单都系每人$250左右,
呢间高水准丼饭,绝对值得再试回味!

2019-07-05
  • 蟹王丼