2017-03-26
之前去日本大阪旅行, 周围都系食炸串既居酒屋~~~同朋友一齐饮下酒人下炸串倾下计真系好 relax, 谂起真系好想再去食!!! 早前朋友话我知来自大阪及东京既人气连锁店【Jan Jan 串扬专门店】登隆左香港湾仔丫, 将日本既风味带到黎香港!!!!终于可以比我止一止条瘾啦~~~店内装备都系用返日本屋酒居既格调;开放式厨房以及吧台位置, 仲有 TATAMI 既房添~~~真系充满日系风情"* 坐底一会, 店员就端上来自鹿儿岛既新鲜椰菜, 咬落的确爽脆!!!椰菜除左就咁之外, 仲可以夹埋炸物一齐食, 中和热气及解一解油腻感~~~另外旁边既酱汁亦系特调的, 系用黎蘸炸串架"*原来食用方法都很讲究, 同一串炸串唔好沾两次酱;如果酱汁不够的话就用椰菜添加酱汁, 而酱汁的味道酸中带甜, 不错喔!! 虽然呢度系串扬专门店, 其实仲有其他食物架~~~例如串烧, 前菜, 饭类等等, 当然不少得日本的清酒, 梅酒等等.... 食日本野最好梗系饮返杯梅酒啦~~呢杯系南海梅酒 (HK$75 / 杯), 酒味不算太浓烈, 容易入口;适合喜欢饮带点酒既女士喔!!! 先来这个高汤鸡蛋卷~~固名思意就系用高汤及本鸡蛋来
登隆左香港湾仔丫, 将日本既风味带到黎香港!!!!
终于可以比我止一止条瘾啦~~~
店内装备都系用返日本屋酒居既格调;
开放式厨房以及吧台位置, 仲有 TATAMI 既房添~~~
真系充满日系风情"*
另外旁边既酱汁亦系特调的, 系用黎蘸炸串架"*
原来食用方法都很讲究, 同一串炸串唔好沾两次酱;
虽然呢度系串扬专门店, 其实仲有其他食物架~~~
食日本野最好梗系饮返杯梅酒啦~~
适合喜欢饮带点酒既女士喔!!!
先来这个高汤鸡蛋卷~~
固名思意就系用高汤及本鸡蛋来制成的蛋料理;
蛋够滑身, 带有上汤的味道, 估不到咁好食"*
这个手羽先唐扬是必点之选~~
炸过既鸡翼再涂上辣味既酱汁, 食落又脆又惹味!!!
而呢个鸡泡鱼干系佐酒之选!!!
一食就会食唔停架啦~~
终于到炸串出场啦~~
每款炸串都系沾上薄薄既粉浆去炸, 既有香脆既口感又不失食材本身的味道!!!!
分别叫左牛,海老, 山芋, 莲藕;
牛那串生熟度刚好, 牛味挺浓, 而且咬咬肉很有咬口"*
而山芋及莲藕都很爽口, 右上粉浆的香脆, 真的十分搭配~~
食之前仲可以根据店员既建议去蘸上不同既调味~~
个人十分喜欢他们的秘制辣酱, 都几辣下架"* 个人最喜欢的就是半熟煮玉子及炸原粒芝士"*
系一定要食的喔!!!!
半熟煮玉子系原只蛋弄成半熟状态再拎去炸;
一咬落去蛋黄已经流紧出黎, 食个时记得要小心热丫~~~
那个炸原粒芝士真的好邪恶, 外层薄脆内里半涡又软软的!!
咸咸地仲可以拉埋丝, 用黎呃LIKE 一流"*
芝士爱好者必食~~~
原来呢度仲有茶渍饭食架!!!
我地点左个三文鱼茶渍饭, 好特别地以饭团的形状呈上~~
很香的茶味配上烧过既饭及三文鱼碎, 清清地的味道也不错"*
最后 甜品系炸雪糕球~~
上台后真系要快 D食丫, 个雪糕会好快溶架啦!!!
外热内冻, 两种不同既感觉, 云呢拿口味同厚厚既炸粉都几夹下呢"*
呢度既炸物全部都香口又不油腻, 粉浆不会太厚~~
加埋不同酱汁作调味, 很有日本的风味, 仿似去左日本咁呢!!