2023-09-13
时常去大角咀揾食, 每次约亲朋友都专拣𠮶区既餐厅, 因为多野食又方便大家搭车, 上星期去左依间食日本菜, 餐厅主力卖串扬, 但都有其他唔同既野食, 有刺身、寿司、小食同料理等等我地叫左个寿喜牛肉锅配冻乌冬, 汤锅入面已经有好多配菜, 有豆腐、菇菌、荷兰豆、娃娃菜等, 等到汤滚后再放入牛肉, 灼一灼就食得, 本身个寿喜汤已经好浓郁, 汤汁挂系牛肉上, 入口软熟够哂味, 而冻乌冬可以点鲣鱼冷面汁冻食之外, 都可以放入汤锅中加热热食, 乌冬烟刃弹牙, 超滋味!时令刺身拼盘七品刺身拼盘中有大拖罗、三文鱼、油甘鱼、带子、赤虾、剑鱼腩同秋刀鱼, 每件都系厚切肥美, 大拖罗入口即溶, 油甘鱼油香味重, 带子爽嫩, 仲有平时少食既秋刀鱼刺身, 点柚子醋汁食清新爽口, 整体刺身质素都唔错! 食完依个拼盘已经7成饱另外叫左火炙三文鱼加州卷同油甘鱼加州卷各3件, 加州卷比一般食到既大件, 仲有顶层肥美鲜甜既三文鱼同油甘鱼一口咁食, 好丰富啊朋友想食吉列猪扒, 所以散点左一份, 猪扒外层炸得好酥脆, 食落几厚实, 点芝麻同猪扒酱食更加正!最后叫左两杯饮品解腻, 朋友饮白桃乳酸梳打, 而我就叫左生榨西柚梳打,
时令刺身拼盘七品
最后叫左两杯饮品解腻, 朋友饮白桃乳酸梳打, 而我就叫左生榨西柚梳打, 惊喜地送到上枱, 个西柚系自己生榨, 榨完后再倒入杯沟梳打, 味道好FRESH!