2019-02-12 103 浏览
新正头成日食糕食意头菜😅都有D食到漏漏地,但今日话哂都系人日,约左好友拜年,佢就提议食日本野🇯🇵带我去厚福街揾食🥳佢系呢头返工,食过几间佢话呢间炎鸟羽既串烧🍢🍡唔错,令到我都想试下系咪咁好食。装修都好传统日本寿司店🍣木风设计,几舒服。佢主力做串烧但我好欣赏佢一D油烟味都冇,起码食完出去唔会畀人估到你刚刚食过咩黎!😎间餐厅唔大,喺商厦入面,数埋都系30个座位内,有少少似日本街头D居酒屋😚去到先有个前菜食,好清新同开胃。同埋食少少菜类🥗先食肉类感觉冇咁重罪恶感…😅除左串烧佢地都有刺身食,我怕串烧要烧好耐,所以就叫左个赤贝刺身。仲唔到好鲜甜,而且佢真系好新鲜,肉质好爽😋真系几乎唔驶点豉油食。呢度系2只既份,一人一只刚刚好。朋友食串烧钟意食鸡🐣为主,所以我地叫左盐烧鸡翼、鸡软骨同鸡肾。店员就推介埋免治鸡肉棒 – 果然有惊喜🤩鸡翼同鸡肾都几鲜,佢系生烧的,所以鸡味更出更香。我觉得鸡软骨最好食,因为佢烧得香脆又唔干身,又唔油,鸡味又好出添,而且佢D鸡软骨好大旧,赵口更好食🐤🐥讲返鸡肉棒,呢个又真系好食,值得推介!佢系将免治鸡肉猜成一条肠仔🍗型再去烧,香得黎入面好juicy,D鸡肉亦好嫩口但又唔会过

前菜

活赤贝刺身

盐烧鸡翼、鸡肾
烧鸡软骨

讲返鸡肉棒,呢个又真系好食,值得推介!佢系将免治鸡肉猜成一条肠仔🍗型再去烧,香得黎入面好juicy,D鸡肉亦好嫩口但又唔会过份松散,佢仲有个蛋汁配埋,刚烧好既鸡肉沾D蛋汁🥚食更加香甜!而且平时呢样串烧🍡好似好少见呢样,值得食!
烧免治鸡肉棒

除左鸡,我地仲叫左烧白鳝🐟同一D烧蔬菜,白鳝够甘香同厚肉,仲有叫左冬菇、茄子🍆同埋豆腐。不过豆腐烧到有少少㶶,还好我钟意食香口D,都觉得OK。
烧白鳝
烧日本冬菇、茄子、豆腐

因为佢呢D而家都做紧买一送一,所以抵食左既!🥳食到都饱左8成了,怕叫成份饭或面个D会食唔哂,所以我地拣左要烧饭团。三文鱼馅🍙足料,唔错~
烧三文鱼饭团
日本芝士年糕

最后叫左两件烧芝士年糕🧀🍡,好烟un,芝士味好香,食落我觉得有少少咸,但朋友就话刚刚好,哈哈!食埋呢个就饱哂啦,大满足😋🥳
2019-02-11
前菜