2022-12-14
位于中环嘅星桥,一贯日本居酒屋🏮风格,地方唔算大,简约木系装修,连餐桌餐椅都都系木制,简洁干净;墙上一幅好大蓝白色油彩画,尽显日本风格,亦成整间店铺特色墙。店铺仲有挂上黑板,写出当日推介新鲜食材。先order几款串烧🍡🍢🍡大葱 /日本秋葵大葱烧至外皮有点焦香,入口先尝倒烧过嘅葱甜,食到最入边果层就感觉到微微辛辣味钟意食秋葵嘅朋友,就会钟意佢入口有种黏黏滑滑质地,烧过嘅秋葵熟度刚好,口感保持爽脆黏滑。🍢牛舌心大约1cm嘅厚度,烧就最合适不过,口感爽弹,烧得微微焦香,肉质保持粉嫩,肉汁满满,牛香满满😋。🍡烧鸡翼食串烧一定要点烧鸡翼啦😄,外皮焦脆,肉质嫩滑。🍡汁烧葱牛肉卷牛肉包裹住重重叠叠嘅葱段,牛肉软嫩,葱段香甜,而且葱段卷得好扎实,好有口感。🍢免治鸡肉捧食呢款鸡肉捧,中间紧有一点点鸡软骨,增加口感,蘸点埋蛋黄一齐食,除左食倒蛋香外,令鸡肉捧更加滑溜。串烧全部即叫即烧,上枱热辣辣,今晚食嘅所有串烧只有些少盐作调味,全部都保持食材原有味道,真心比赞👍🏻👍🏻。🥢野菜天妇罗有大葱、秋葵、红椒、矮瓜、鲜冬菇薄薄一层脆浆包裹住野菜,炸得干爽,一啲都唔会油腻,鲜冬菇同矮瓜🍆最出色,外层脆口,入边湿润😋
先order几款串烧🍡🍢
🍡大葱 /日本秋葵
🍢牛舌心
大约1cm嘅厚度,烧就最合适不过,
🍡烧鸡翼
食串烧一定要点烧鸡翼啦😄,外皮焦脆,肉质嫩滑。
🍡汁烧葱牛肉卷
🍢免治鸡肉捧
🥢野菜天妇罗
有大葱、秋葵、红椒、矮瓜、鲜冬菇
薄薄一层脆浆包裹住野菜,炸得干爽,一啲都唔会油腻,鲜冬菇同矮瓜🍆最出色,外层脆口,入边湿润😋。
🥢辣炒牛肉乌冬
以洋葱🧅、椰菜作拌,只须些小酱油作调味,所以味道唔会好浓;牛肉份量都唔小,炒得嫩滑,正👍🏻。