2024-01-15
今日约埋老友食饭,想食串烧就上网揾下油尖旺呢边有咩串烧小店推介,睇到呢间串烧小店装修格局同食物都唔错,就黎一试。入去坐底睇下餐牌,点餐方式系剔点心纸,都几方便,店内装修好有日式居酒屋风格,坐位唔多大约5张枱,饮品主打啤酒同清酒,唔饮酒都可以选择罐装汽水饮品。蒜蓉粉丝大扇贝先黎左个扇贝食下,扇贝好新鲜,仲好大只,蒜蓉味道唔会太抢,平时食都系蒸,用烧既形式就更香,非常满足。烧鸡泡鱼干,椒盐墨鱼咀再黎个烧鸡泡鱼干做送酒小食,烧得岩岩好调味都唔会过重,后尾仲有加多1份,椒盐墨鱼咀,同一般餐厅既好唔同,呢度既墨鱼咀好大粒,炸浆唔会好厚,都唔会炸得太干有d惊喜。腩肉露荀卷,烟肉荔枝卷腩肉露荀卷个腩肉太薄烧得干左,扣咁d分,露荀就ok几爽几甜,烟肉荔枝卷烧得岩岩好,咸甜混合,好夹既食法。烧羊架羊架虽然烧到全熟,但都唔会好柴,好嫩滑仲好厚肉,唔会膻,调味落左d孜然同好多香草,太满足啦。鹌鹑蛋串,盐烧鸡心,盐烧鸡肝烧鹌鹑蛋就比较普通无咩特别,盐烧鸡心口感几爽脆,鸡肝我个人就一般d,因唔太钟意食肝,但烧出黎既火候系好到位的。牛油甜粟米,紫金一口甜薯,烧白鳝烧粟米同烧甜薯都好正,惊艳系个烧白鳝,烧到皮脆肉嫩
蒜蓉粉丝大扇贝
烧鸡泡鱼干,椒盐墨鱼咀
腩肉露荀卷,烟肉荔枝卷
烧羊架
鹌鹑蛋串,盐烧鸡心,盐烧鸡肝
牛油甜粟米,紫金一口甜薯,烧白鳝
烧粟米同烧甜薯都好正,惊艳系个烧白鳝,烧到皮脆肉嫩,仲好厚肉,忍唔住再加多1串。
烧生蚝
生蚝似系新鲜生蚝,好肥美好鲜甜。
盐焗宝石鱼
今日既主角黎啦,食之前都有个仪式,老板先帮我地开左个盐壳,再起左层皮,同我地介绍呢条鱼无经调味纯盐焗,鱼肉好嫩滑,好新鲜,不过层皮就太硬食唔到唔怪得要起皮,钟意食鱼皮既我就略为有点点美中不足。
原条蒜蓉烧茄子,炸鸡皮虾
烧茄子好多蒜蓉,烧得都岩岩好好入味,炸鸡皮虾有惊喜,鸡皮包住虎虾增加左脆度,虾肉厚实鲜甜,我真系连炸虾尾都食埋。
总结黎讲呢间十一串串烧小店我地一行3人都觉得好满意,串烧师父火候控制得好,食材都高质,老板都热情有礼同熟客都打成一片,食物质素高价钱我地都觉得合理,好既小店值得继续支持。