2021-11-22
天气又开始冻番❄️,决定同朋友打个地道边炉🔥,而且呢间仲一鸡两味,有埋串烧,而且串烧、汤底及火锅配料款式都多,所以就上咗渣华道市政大厦试试佢~「系咁意推介汤底」就拣咗双拼:$208 药膳牛骨🍖汤 + 养生人参鸡🐓汤(已计算双拼加$40)~药膳牛骨汤汤底相对较清,有2大嚿牛尾,好有牛尾嘅油脂香味,肥膏、筋同肉嘅比例刚好,仲有其他药材~养生人参鸡汤汤底几浓郁,半只鸡汤底另上,入面有红枣、人参、淮山、龙眼,就咁饮都好正「火锅配料」$58 飞唔起嘅蝴蝶腩🐷~好软嫩嘅牛腩,连住好似牛柏叶样嘅边嘅肥美位置,充满油香$78 打镬甘必食猪润🐽~都几大片,一大碟,表皮少少爽脆,入面半软半爽脆$138 入门版手切肥牛(中)🐮~一片一口刚刚好,几有牛肉味,唔会太肥$48 杂菜篮🥬🌿~有茼蒿、皇帝菜、白菜仔火锅酱油配料系$10/位,包括蒜蓉、炸蒜、葱、芫茜、辣椒、食落似鱼露而有渣嘅特制酱汁,配肉食都几夹。「你够唔够串」系🍢串烧类,拣咗几样少见啲嘅:$32 香辣牛舌尖🐮👅~劲惹味,有5粒,质感系外皮少少爽脆,而内软,调味好足$28 烧鸡肝(日本)🐤~好厚下,有3大粒,味道微甘,充满肝蓉嘅感觉$22 烧白果~有大约
「系咁意推介汤底」就拣咗双拼:
「火锅配料」
$58 飞唔起嘅蝴蝶腩🐷
~好软嫩嘅牛腩,连住好似牛柏叶样嘅边嘅肥美位置,充满油香
$78 打镬甘必食猪润🐽
~都几大片,一大碟,表皮少少爽脆,入面半软半爽脆
$138 入门版手切肥牛(中)🐮
~一片一口刚刚好,几有牛肉味,唔会太肥
$48 杂菜篮🥬🌿
~有茼蒿、皇帝菜、白菜仔
「你够唔够串」系🍢串烧类,拣咗几样少见啲嘅:
$32 香辣牛舌尖🐮👅
~劲惹味,有5粒,质感系外皮少少爽脆,而内软,调味好足
$28 烧鸡肝(日本)🐤
~好厚下,有3大粒,味道微甘,充满肝蓉嘅感觉
$22 烧白果
~有大约10粒,外皮少少烟韧,内软,调味较轻,完全食倒白果嘅原味
当我哋食饱撤退嘅时候,都仲有好多台战斗紧,包括入面嘅大厢房,真系好热闹呀😝