2023-11-26
📌 鸟匠📍 中环云咸街79号夏利里拉行地下低层☎️ 27270117★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*又到圣诞,呢日去石板街睇下啲圣诞嘢,行到街头最高位见到一间门面好靓嘅Yakitori🍢串烧店,舖头门面好日式,钟情日本🇯🇵嘅我就咁被吸咗入去喇 。入到去被安排坐在对正师傅嘅位置,可以欣赏日本师傅烧串烧嘅过程 。👏🏻Yakitori顾名思义主打烧鸡串,唔同鸡嘅部位要几刁钻有几刁钻。💫鸡中翼 ($48)💫免治鸡肉棒 ($48)💫鸡皮 ($45)💫鸡胗 ($45)💫鸡生蚝($48)鸡中翼拆咗骨,鸡皮油香四溢,免治鸡肉棒唔鞋啖啖肉,入面有少少鸡软骨,蘸埋日本蛋黄汁,好juicy又脆卜卜😋鸡皮口感爽脆唔觉肥腻,鸡胗质感脆香,烟靭有嚼劲,鸡蚝肉外型肥美饱满,食落嫩滑 。除咗鸡串烧,其他串烧亦不容错过!💫玉子烧 ($38)💫烧饭团 ($58)💫芝士烟肉卷 ($48)💫猪腩肉($40)💫粟米 ($38)特别要讲下玉子烧火候控制完美,口感细滑 。烧饭团外层香脆,内层米粒软糯香甜 。大部分串烧好有惊喜,中环黎讲价钱合理,加上用高成本嘅备长
📍 中环云咸街79号夏利里拉行地下低层
☎️ 27270117
💫鸡中翼 ($48)
💫免治鸡肉棒 ($48)
💫鸡皮 ($45)
💫鸡胗 ($45)
💫鸡生蚝($48)
除咗鸡串烧,其他串烧亦不容错过!
💫玉子烧 ($38)
💫烧饭团 ($58)
💫芝士烟肉卷 ($48)
💫猪腩肉($40)
💫粟米 ($38)
大部分串烧好有惊喜,中环黎讲价钱合理,加上用高成本嘅备长炭烧制,串烧都有著独特嘅炭香味 ,放工嚟食吓串烧饮番两杯,呢度会系不错嘅选择 。