2019-05-15
其实经过呢间小店很多次,每次都停步细看佢贴喺店舖嘅食物相片,但碍于食店的座位和环境,总令我却步。今次终于鼓起勇气喺凌晨时分去试吓呢间静观已久的串烧店。虽然已经夜深,但是小店嘅生意却越夜越精彩,可能呢区嘅老饕都系呢个时候出嚟觅食吧!我点咗好多款串烧,其实呢间串烧店吸引之处系无论食物的款式、种类,甚至饮品的选择都很多,令人目不遐给。所以有选择困难症嘅朋友都几头痕。当中一份三只嘅烧鸡中翼用上孜然粉烧,极之惹味,皮脆肉滑。烟肉肠仔卷及烟肉露笋卷,简直系我嘅挚爱,可能我特别钟意食加工肉卦,一串十五蚊!盐烧鲭鱼的质素与日本料理无乜分别,加埋柠檬汁食,更加将鱼嘅鲜味提升,少咗份油腻的感觉。如果一条鲭鱼份量太多的话,可以选择叫半份,留返个胃试其他特色小吃。呢串烧鱿鱼干的食味同时兴隆嘅金龟唛鱿鱼丝无乜分别,大家在此怀愐“昨天、今天、明天”吧!食完一轮肉后,总要回一回气,烧韮菜和烧菠萝可以中和油腻感。同时,带你嘅味蕾去到另一个层次。我仲想介绍埋烧鸡皮俾大家,师傅已经将鸡皮的油份烧干,所以吃时很爽脆。简直系不可多得的小食,记得要试呀!天时暑热通街食串烧,当然要叫返杯冰冻嘅饮品。由于我唔饮啤酒嘅关系,喺一般串
天时暑热通街食串烧,当然要叫返杯冰冻嘅饮品。由于我唔饮啤酒嘅关系,喺一般串烧店我只可以叫汽水、包装柠檬茶呢类饮品。呢度却有无限的惊喜,竟然有水果系沙冰,有西瓜、香蕉、益力多、奇异果、芒果及椰汁。这正是我要一试此店的最大原因。
西瓜沙冰十分消暑解渴,西瓜味浓,配上串烧一起进食,异常夹配。
香蕉沙冰相对罕有,味道极出色,蕉味很突出,饮落似奶昔般幼滑,与之前𠮶杯嘅口感截然不同。
我终于明白呢度点解越夜越精彩!因为入夜后,这里的确很宁静,辛劳咗一整天,总希望拣个地方坐下,悠闲咁食吓小食,三五知己把酒谈天,的确系舒压的好方法!