2022-09-21
听闻铜锣湾开咗间新嘅日本菜,见放假就上嚟试下喇。餐厅行高档路线,不论装修、食具甚至服务都好有质素。佢哋仲系outdoor 位,望到闹市靓景。Summer Fiesta ($98) - 夏天就嗌杯夏日嘅鸡尾酒。呢杯用咗日本清酒、荔枝酒、梅酒、芒果汁、菠萝汁加上梳打制成,都几甜几易入口,唔太好酒精嘅朋友都可以试下。然后嗌咗啲串烧白鳝($48)- 个白鳝好厚肉,油脂味好岀。鸡肉大葱($42)- 鸡肉烧得好嫩滑,肉质鲜嫩豚肉($42)- 系猪腩肉嚟,肥得嚟又好香,仲有好多肉。象拔蚌胆寿司同火炙左口鱼边寿司($68)- 真系好新鲜,火炙后更带岀油脂同香味。海胆天妇罗($248)- 一个用紫苏叶炸,而另一个用紫菜炸,我就觉得紫苏叶𠮶个仲好味啲,两个都包住厚厚嘅海胆,真系外脆内软,正!黑蒜椰菜仔($98)- 食咗咁多肉,嗌个菜食好似均匀啲🤣。椰菜仔细细粒但就极之新鲜爽口,配埋餐厅即炸嘅蒜片同自家制黑蒜汁,个味好夹。海胆雪糕($68) - 好特别嘅雪糕,本来以为又咸又甜会怪,点知甜得嚟又带海胆香,加上用日本米做嘅夹饼,口感好正。
然后嗌咗啲串烧
白鳝($48)- 个白鳝好厚肉,油脂味好岀。
鸡肉大葱($42)- 鸡肉烧得好嫩滑,肉质鲜嫩
豚肉($42)- 系猪腩肉嚟,肥得嚟又好香,仲有好多肉。