2018-07-31
因为短期内冇得去日本,所以就好怀念日本串烧居酒屋。咁啱有朋友介绍我去食观塘呢一间串烧店,咁就二话不说咁订枱。其实呢一间店舖位置非常方便,就系好多嘢食𠮶栋大厦,同埋好多运动特卖场个度。我一上5楼转左,就已经见到佢啦。虽然佢𠮶间格唔似居酒屋🏮,但冇咩好劲嘅油烟味,但我哋返工人士来讲算系几好,因为件衫唔使即刻洗🤣灯光比较昏暗,适合我攰左成日对住电脑嘅人。坐下坐系几舒服,冷气适中又唔会太冻,又唔会太热,呢样系好少串烧店可以做得好今日正式讲主菜啦。所有串烧都系主菜。今次食咗六款。第一款系墨鱼丸,第二款系鸡皮。墨鱼丸虽然不是弹弹牙那种,但是墨鱼质感非常鲜,大大粒,好味!鸡皮,有别于日本,是脆卜卜的,吃下去一点也不油,又将吃薯片一样,又薄又脆,像是没有什么罪恶感 101分香口点了两款邪恶的小品,来一点清清的芦笋。今次嘅芦笋爽口,没有任何渣丝和咬不断的情况,一咬即断,鲜味非常足够,看得出是新鲜蔬菜!第三就是万分令人期待的白鳝鱼皮焦脆肉嫩,少许海盐勾勒出鱼鲜味,大口大口吃,又不太多骨,正正子,一定要encore第四是牛舌。弹牙爽爽,肉甜大件,不算太难咬!绝对值回票价!最钟意就系即叫即整热辣辣!呢方面我比
今日正式讲主菜啦。所有串烧都系主菜。今次食咗六款。
第一款系墨鱼丸,第二款系鸡皮。
鸡皮和墨鱼丸
芦笋
白鳝
第四是牛舌。弹牙爽爽,肉甜大件,不算太难咬!绝对值回票价!最钟意就系即叫即整热辣辣!呢方面我比一百分💯
牛舌
第五,细细的牛奶忌廉炸薯饼。我很很很很肯定系即炸!面包糠松脆,内里忌廉和牛奶满溢,虽然无咩蟹肉,但系都系觉得好好食!价钱都合理,值得一食!🤣🤣
牛奶忌廉蟹肉薯饼
芝士烟肉大啡菇,烟肉就冇咩特别,但系个芝士就真系正!一定唔系普通芝士⋯⋯篇庄芝士应该系无味嘅⋯⋯个蘑菇得非常干爽!又没有焦!
芝士烟肉大啡菇
烟肉广岛号相对比较逊色,可能唔够时间烧,我哋又赶住走。觉得比较湿,不过都几真材实料,无沙!至少佢系干净!海产呢方面做得好
烟肉烧广岛蚝
整体来说,我都几钟意,选择虽然唔系好多。但系都已经足够两个人试,最紧要系佢每一件产品都做得非常之有水准!食完之后梗系出得去饮东喜茶!正!好满足!