2017-04-05 191 浏览
九龙东工作的朋友们提议来工厂区开饭, 人多怕嘈到隔离台的人客, 所以特选了有房间的餐厅, 隔音之余又带私隐度人多意见多, 有人想吃烧物, 有人又想吃海鲜呢度就可以满足到佢地, 是晚七点多来到, 坐坐下都爆场点菜呢D重大任务, 当然交由识食的朋友啦我就先点一杯花果茶, 来到都真系几大杯, 入面仲有好多大旧鲜果当中有一大个茶包, 是茉莉花茶香味, 没加糖水, 冰冻的花果茶, 啱哂一阵吃的烧物, 可以下下火嘛吹咗一阵水之后, 食物陆续上台先来猪颈肉, 唔会烧到好干, 都仲有肉汁附上的有点微辣的, 像泰式酱, 但又无咁刺激烧大蚬只只都有份量, 粒肉都唔细架唔使加调味, 就咁食都食到蚬既鲜味~烧物, 当然不少得盐烧鸡中翼烧阿拉斯加蟹脚大大只, 啖啖肉, 已经分了一半, 食得容易不过可惜有点干身, 蟹本身的肉汁也不见了另外想食原汁原味, 更鲜甜唔烧的海鲜, 朋友们点了厨师海鲜盘入面有多款海鲜: 1只法国蓝龙虾, 半打生蚝, 3只阿拉斯加蟹脚, 4只车厘蚬, 3只南非鲍鱼, 3只圣子王及海螺单看个盘已经很开心, 不过当天个胃唔太舒服, 所以只吃了少许龙虾, 龙虾已切粒再加入沙律, 弹牙又易食鲍鱼亦唔
九龙东工作的朋友们提议来工厂区开饭,

人多意见多, 有人想吃烧物, 有人又想吃海鲜

呢度就可以满足到佢地, 是晚七点多来到, 坐坐下都爆场
点菜呢D重大任务, 当然交由识食的朋友啦

水果花茶
吹咗一阵水之后, 食物陆续上台

先来
猪颈肉, 唔会烧到好干, 都仲有肉汁

附上的有点微辣的, 像泰式酱, 但又无咁刺激
猪颈肉
烧大蚬

只只都有份量, 粒肉都唔细架
烧大蚬
唔使加调味, 就咁食都食到蚬既鲜味~
烧物, 当然不少得
烧阿拉斯加蟹脚
烧亚拉斯加蟹脚
大大只, 啖啖肉, 已经分了一半, 食得容易

不过可惜有点干身, 蟹本身的肉汁也不见了
烧亚拉斯加蟹脚
另外想食原汁原味, 更鲜甜唔烧的海鲜, 朋友们点了

厨师海鲜盘
鲍鱼亦唔会无味, 也弹牙

蟹脚多肉

厨师推介生蚝一打, 由于人多, 大家又太多野要倾的关系, 没留意生蚝的出产地

不过每只的SIZE都几大只, 我吃了一只, 有海水味, 尚算新鲜~
生蚝
食完熟又食生, 食完生又食熟

大家倾到已不分次序了

烧物除了鸡翼外, 个人认为
厚烧牛舌也是必点的

厚切有质感, 食落好juicy, 唔使加任何调味, 最多加几粒盐粒, 带出牛的鲜味
厚切牛脷串
另一推介
烧白膳串

上台个个都哗一声, 白膳厚切肥美
烧白膳串
烧到黄金外皮, 带点脆口, 食落口有膳本身的油滋爆发在口中, 超正!
最后来个
原只大粒北海道珍宝帆立贝

熟度刚好, 鲜甜的帆立贝, 加了少许蟹籽在面, 好好味呀~

大粒到要剪开happy share~
北海道珍宝帆立贝

鹅肝多士, 给的鹅肝也不小家, 不是薄切的

带点油香的配埋脆口多士, 食一件都饱饱了~
鹅肝多士
最后来点疏菜清一清喉咙
烧脆肉瓜
唔会烧到干哂, 亦都唔会好薄
烧脆肉瓜
最后以
烧菠萝作结尾 , 甜甜酸酸的也多汁
烧菠萝
总括来说, 以烧物黎讲, 唔会食完有喉咙痛感觉

烧得黎唔会好热气

而海鲜种类都够多, 唔错!
2017-03-28
水果花茶