2017-06-18
本身谂住系旺角度揾好野食,点知行行下就去左油麻地,见到一间西餐厅开左系小巷,又唔洗排队,就同朋友速速入去叫野食。一见到个MENU其实都几吸引,基于我们太肚饿,所以都冇特别拣,叫左个二人餐。「喃喃自语」餐汤系南瓜汤,笔者一向都嗜南瓜,但呢个南瓜汤就冇想像中咁浓。从卖相黎睇系几令人馋涎欲滴,有小小绿色香草做陪衬,再加埋两小法包粒。但饮落我就觉得可以落多小小盐,再轻轻带多小小南瓜个味出黎,咁成个汤可以更上一层楼。「犹有余悸」头盘叫左水牛城鸡翼,MENU上头盘有好多种类拣,都算系配合唔同客人既口味,有酥炸既香口小食,亦有清淡既沙律冷盘。呢碟鸡翼炸得好脆,食落仲系卜卜声,咬开鸡肉后仲有烟散出黎,睇得出系新鲜整既。加上佢淋左个汁上面后,都冇令到个皮林哂,汁都唔算稀,岩岩好,好衬个炸皮。水牛城汁小小甜,又有中中辣味。佢个辣唔你烫口既焰,而系火灾后既余烬,当你吞左落喉咙后,辣味先会涌上黎,唔会影响你进食既快感,而又提供到辣味,感觉几特别。「米珠虾贵」因为友人唔想食意粉,所以就叫左个龙虾汁大虾意大利饭,大虾肉爽口,弹牙,虾肉唔痴壳,用叉一吉,成旧肉就可以起出黎,未食已经知系新鲜虾。意大利饭个汁有龙虾味,
「喃喃自语」
「犹有余悸」
「米珠虾贵」
因为友人唔想食意粉,所以就叫左个龙虾汁大虾意大利饭,大虾肉爽口,弹牙,虾肉唔痴壳,用叉一吉,成旧肉就可以起出黎,未食已经知系新鲜虾。意大利饭个汁有龙虾味,同时都有小小南瓜味,唔知关唔关饮过南瓜汤事。饭粒系正宗既意大利饭,唔系港式汤饭,佢中间饭粒系有小小未熟透的,食落系有嚼劲,层次明显又丰富。但可惜只有一小碟,食果阵要好好珍惜每一啖。
「恰到好处」
主菜系美国安格斯西冷牛排,要赞既细心位系,餐厅已主动帮你另上汁,唔会等你食果阵成旧排全部都系汁,都唔知食汁定系食肉。西冷排切落好软身,软既感觉唔系来自松肉粉,而系煎既火候,成功做到外挺内嫩,锁到肉汁系入面。我地叫左六成熟,切开时,中间部分系呈粉红色的,岩岩好,好达标。旁边有小小配菜,本来以为系普遍既意大利黑醋汁,但原来系有调配过既,除左酸味,仲有小小甜味,果阵甜系小小清新既味道,可能系加入左小小柠檬汁,或者系其他水果果汁,所以食落系几开胃的。建议先食配菜再食肉。
「买椟还珠」
最后系甜品,叫左朱古力雪糕慕丝蛋饼,同埋提拉米苏,两件甜品都系中规中矩,如果提拉米苏可以用手指饼代替海绵蛋糕,相信个咖啡味可以更加突出,而唔洗只靠面头既谷古粉保留咖啡味。朱古力雪糕慕丝蛋饼既朱古力味唔够浓,反而咖啡味有感喧宾夺主,可能系中间既咖啡慕士不小心做了主角,如果用浓度更高既朱古力去整中间层朱古力慕士,应该可以将呢件甜品升级,为呢一餐升华。