2020-04-27
呢日见天气好(热),就去咗启德邮轮码头(伪)郊游,但毫无准备嘅我哋两手空空去到,又劲肚饿,所以即刻揾嘢食。依一刻我哋先发觉原来呢到咁大,但都系得一间餐厅有开😅😅😅。餐厅个名一睇就知系亲子餐厅,成人收费每位$100都唔平。不过一睇餐牌就知道要消费至呢个金额,系完全无难度哈哈...。比较估唔到嘅系餐厅主打中菜😱,因为始终做小朋友市场嘛,鸡翼薯条可能会适合啲(小新讲嘅)?餐牌好得意,系可以折埋嘅,衬返餐厅个名😄。拼盘A($88)有四小碟,包括养生小木耳、甜蜜蜜南瓜、灵隐寻味素鹅同生果盘。味道唔错嘅,不过好似无肉食🙈。而家写先发现餐厅系咪畀漏咗份香辣口水鸡我哋...,定系换咗做生果盘呢?上汤鲜茄有机豆苗($88),叫呢个系因为见隔离枱食,好过瘾咁。造型几靓、几可爱😍,店员仲畀咗把剪刀✂️我哋剪开个蕃茄🍅嚟食。但我唔太钟意食豆苗,因为草青味比较重。创意牛柳年糕($128),Wow呢碟个卖相都几吸引,但如果唔系自己点菜,真系睇唔出呢碟系乜嚟🤣。佢有别于平日嘅炒年糕,因为年糕被切成细细粒,好有创意。呢碟真系几好食,因为炒得够香口,又有镬气。不过如果🐮牛肉大粒啲会更佳,而家唔系好够喉。以亲子餐厅来说,食
餐牌好得意,系可以折埋嘅,衬返餐厅个名😄。
以亲子餐厅来说,食物质素都算系咁。我相信在场家庭均系醉翁之意不在酒,主要系想畀个空间小朋友玩下🎈。咁呢到确系几缤纷嘅,有好多唔同游乐设施,包括扮家家酒、瀡滑梯、车仔、换衫戏服同石仔池咁😊。
总括嚟讲,呢到确系几啱家庭嚟体验一下,过一个愉快嘅周末。题外话,我见餐厅都几识做生意,有卖野餐懒人包,等无准备嘅人喺荒岛公园都能够Chill Chill的野餐啊🍟。