2015-11-12 775 浏览
我好早训,所以搬左入元朗成十个月都冇试过元朗几出名下嘅宵夜,撞啱今晚喺深圳返到香港成十二点,走去又新街附近即系新B仔凉粉条街睇下有乜好野食。行嚟行去,发觉呢间叫新记煲仔鸡粥几多人帮趁,走入去食碗粥消夜先!个人觉得呢度系主打宵夜嘅!食物设计及份量都好符合夜猫子嘅需要; 粥同肠粉有大量选择,呢两种食品容易消化,适合夜晚食,另外亦有好多不同选择嘅小食,适合夜晚钟意饮番两杯嘅朋友。𥄫倒样叫做海鲜粥嘅野话特价HK$58, 隔离枱有叫,望落唔错,叫番个先!净食粥寡啲,叫多个虾米肠送粥。海鲜粥 HK$58哗,料多到呢!成只水蟹掉左落去滚粥,另外有两三料带子、五六只虾同埋三四块班片,正所谓唔打得都睇得,纯讲卖相份量,赢哂!先食粥,好甜,讲真放咁多料去煲咁细煲粥,唔甜就真系妖异啦!粥底亦系非常软滑香绵,估计用左珍珠米同泰国米两沟煲成,泰国米有香味,而珍珠米较绵滑,两样加埋啱啱好!蟹、虾同班片都新鲜甜美,但带子就一般,应该加左疏打粉,冇哂味。不过成煲粥计,我好满意。葱花粥米肠 HK$17看卖相一般,绝对系预早拉定嘅,夹起唔会散。食旧先,粉唔太爽但滑漏,虾米靓兼冇乜沙,葱份量多,提升了整体味道,如果系即拉嘅

海鲜粥 HK$58
海鲜粥

葱花粥米肠 HK$17
看卖相一般,绝对系预早拉定嘅,夹起唔会散。食旧先,粉唔太爽但滑漏,虾米靓兼冇乜沙,葱份量多,提升了整体味道,如果系即拉嘅就会更好味!

呢度粥底相当唔错,揾次encore ,试埋佢地啲小食同埋小炒先!
2015-11-16
$75 (宵夜)
海鲜粥