2020-10-25
朋友介绍,太子有间炖汤专门店,听讲话炖汤喺原个椰子去炖,炖足几个钟,够晒火候,标榜唔落盐,唔落味精,听落几健康早前重入围米芝莲街头小食钟意饮靓汤嘅我当然好想试下但因为疫情无去到偶然间发现太古城诚品入面有间小店,原来就喺太子嘅分店,今日特登揾埋家姐去试下小店座位唔多,但胜在够清静,装修都算光猛、企理。坐落见无餐牌又无人招呼,原来系自助形式,自己出去睇餐牌、点餐之后俾钱,收银员会俾个钟你,钟响自己去攞餐。粮心饭单卖$58加汤减20元有三款牛猪鸡选择我哋拣咗B餐,加竹笙乌鸡炖汤,再加埋个甜品芋圆织金竹笙乌鸡原盅炖汤连椰壳上好足料 椰香味道浓烈有椰子清甜味🥥 好饮焦糖醋香排骨一般,味道偏甜,少醋酸味。紫薯饭用紫薯粒、糙米、黑米、小米煮成,饭软硬度适中,面头舖几粒南瓜籽同芝麻,卖相几好,口感亦唔错,但就唔够热自家鲜芋圆真心讲,椰汁稍稀,椰香味亦唔够浓郁,过甜,配料三色芋圆口感唔够烟韧软糯,味道分唔出,令我怀念台中嘅东东芋圆,𠮶度啲芋圆Q弹美味,甜度适中,口感一流今日终于试到米芝莲椰小盅嘅炖汤,真材实料,的确唔错主要欣赏呢度嘅炖汤,𩠌菜同芋圆,今日试就一般,下次我识得剩系嗌炖汤加紫薯饭啦
钟意饮靓汤嘅我当然好想试下但因为疫情无去到
小店座位唔多,但胜在够清静,装修都算光猛、企理。
坐落见无餐牌又无人招呼,原来系自助形式,
粮心饭单卖$58加汤减20元
有三款牛猪鸡选择
我哋拣咗B餐,加竹笙乌鸡炖汤,再加埋个甜品芋圆
织金竹笙乌鸡
原盅炖汤连椰壳上
好足料 椰香味道浓烈
有椰子清甜味🥥
好饮
焦糖醋香排骨
一般,味道偏甜,少醋酸味。
紫薯饭
自家鲜芋圆
今日终于试到米芝莲椰小盅嘅炖汤,真材实料,的确唔错