2016-12-01
朋友知道小妹大爱❤️日本日本菜,所以今次约埋1大班朋友去位于黄埔既丼丼亭食晚饭🍴。丼丼亭系来自日本大阪🇯🇵既天丼专门店,系日本有14间分店架🌍~位于黄埔呢间就系香港既首间分店,而另外1间就系黄大仙。餐厅既部份食材由日本空运到港✈️,用料新鲜之余质量都有保证👍🏻~餐厅好和式,以浅木色为主,非常舒适😁~呢个几何图形既碟好有特色啊🍽!入到餐厅,店员首先送上1杯热茶,小妹亦叫左杯柚子茶(热)($18)。系红磡站行过黎,行到冻冻地🌬,饮返杯热野即刻暖哂☺️。柚子茶吾会沟过量既水,吾会太淡而且甜度刚好👌🏻。我地叫左个五色刺身盛($128)做头盘,好丰富啊😆!有三文鱼、油甘鱼、吞拿鱼、帆立贝同三文鱼籽~全碟刺身🐟都非常新鲜啊🌊!同其他日本料理一样,wasabi系随碟送上既😌。三文鱼十分肥美,小妹最爱啊💕!油甘鱼系厚切既,肉质柔软,鱼油甘香👃🏻。虽然小妹吾系特别喜爱吞拿鱼,但呢度d吞拿鱼冇腥味,都算不错。帆立贝放左系青瓜上面,2样野一齐食,增加口感,几特别。市面上食到既三文鱼籽通常都好腥,小妹超级怕😖。但呢度d三文鱼质感比较黏,仲要1d腥味都冇,值得一赞啊👏🏻!包埋紫菜食口感更佳呢~伴碟仲有白海藻同昆布🌿,
餐厅既部份食材由日本空运到港✈️,用料新鲜之余质量都有保证👍🏻~ 餐厅好和式,以浅木色为主,非常舒适😁~ 呢个几何图形既碟好有特色啊🍽!
三文鱼十分肥美,小妹最爱啊💕!油甘鱼系厚切既,肉质柔软,鱼油甘香👃🏻。虽然小妹吾系特别喜爱吞拿鱼,但呢度d吞拿鱼冇腥味,都算不错。帆立贝放左系青瓜上面,2样野一齐食,增加口感,几特别。 市面上食到既三文鱼籽通常都好腥,小妹超级怕😖。但呢度d三文鱼质感比较黏,仲要1d腥味都冇,值得一赞啊👏🏻!包埋紫菜食口感更佳呢~ 伴碟仲有白海藻同昆布🌿,小妹第1次食白海藻,觉得好新奇😝,白海藻咬落好爽脆,不过就冇乜味道既👅。昆布都好好味,份量算多,仲好健康添💪🏻!
咁多件之中,个人觉得海虾天妇罗最好食,外脆内软,配合得好好,而且只虾仲好大只添~广岛蚝都冇腥味,质量不错呢!日本南瓜🎃同日本蕃薯🍠都好甜😙。
店员亦送上海藻盐同天妇罗汁。海藻盐可以提升海鲜既鲜味,而店舖系吾同季节会提供吾同既盐,盐既种类包括:岩盐(夏季☀️)、柚子(春季🌺)、抹茶🍵同竹炭(冬季☃️)。
天妇罗汁就用左鲣鱼汁,味道有d似乌冬汁,浸1浸先食冇咁热气啊🔥!啊!呢样真系不得不提:虽然d天妇罗炸得好脆💥,但系绝对吾油腻,食既时候吾会好多油必出黎💦,咁就健康好多啦~
店员收碟都收得几频密,等我地可以干干净净咁叹下1样美食~
日本人食火锅♨️好中意用梅子汤底~呢个汤底用左铿鱼汤底,加埋和歌山既紫苏梅子,有淡淡梅子味,小妹仲揾到有1粒梅添,好开胃啊😋!
锅入面有好多料,最抢眼👀一定系d松叶蟹脚啦🦀!味道非常鲜甜,仲啖啖肉添!除左蟹之外,仲有带子、墨鱼、青口、豆腐、冬菇🍄、金菇、菜同粉丝。 锅内既粉丝比较粗身,索哂d汤底非常入味,浓味得黎又吾咸,一级棒呢💛!
个晚胃口超好,再追加左个火锅牛肉(+$48),系美国安格斯牛肉🐮黎架~不过我挂住食冇影到相📸,因为真系超级好食啊😍!火锅酱油酸酸地,配埋软熟既牛,真系好满足!
整体来说,店员服务态度非常好,店舖仲吾收加一添,下次一定会再来喔😜!