2019-03-13 843 浏览
係黃埔返左咁耐工,都未去食過,老公過左黎搵我食飯,咁試下依間啦。睇完個餐牌,價錢係依區黎講都唔算平,隔離幾條街真係街坊價,但係一見到隔離檯叫嘅食物,就知道依個價錢係值得俾嘅。我老公叩左依個壽司SET,又有湯,沙律,烏冬,飯團,壽司,好多。佢一個人食都話飽。當然食物質素都好好因為我事前唔知道大家嘅分量,所以我叫左雜錦魚生飯,出到黎原來仲大碗,又好多料,而且都幾新鮮,係唯一我唔鐘意咁多天婦羅嘅炸粉係度,好奇怪咁。但係overall係好味嘅,而且我又有湯同沙律,又係飽到上心口。雖然依個lunch set唔平,2個人都要差不多3百幾4百,但係周不時食下都幾好嘅。而且侍應都幾有禮貌,所以會再有下次~

佢一個人食都話飽。
當然食物質素都好好

而且侍應都幾有禮貌,所以會再有下次~
2019-02-20
2018-11-12 1019 浏览
率之到偽情人同我食生日飯喇我就決定食日本嘢咁我呢個僞情人好嘴刁嘅就叫佢幫我揀一間囉佢話呢度有款壽司好正,同埋刺身好新鮮嘴刁情人係不用懷疑,Gogogo一嚟就嗌咗個10款刺身同埋松葉蟹三文魚子壽司先講壽司,佢有啲類似好鬆脆嘅肉鬆喺面蟹子又唔腥,雖然佢個松葉蟹味唔太出不過有蟹子又有鬆脆野混住一齊食好正另外個碟刺身,基本上所有都好新鮮除左海膽好腥之外,最最最令我同情人食左雙跟發光嘅係個拖羅,入口即溶,D油花感覺到係口中四濺😱😱好食到呢我哋即刻兩個想散叫一碟點知發現差不多要兩舊水一碟😱😱我哋覺得好唔抵然後喺度考慮緊不如叫多碟刺身拼盤都係$468,但我哋又低估左刺身嘅飽肚力🙈🙈所以再叫咗其他小食🤪
率之到偽情人同我食生日飯喇
我就決定食日本嘢
咁我呢個僞情人好嘴刁嘅
就叫佢幫我揀一間囉
佢話呢度有款壽司好正,同埋刺身好新鮮
嘴刁情人係不用懷疑,Gogogo
一嚟就嗌咗個10款刺身同埋松葉蟹三文魚子壽司
先講壽司,佢有啲類似好鬆脆嘅肉鬆喺面
蟹子又唔腥,雖然佢個松葉蟹味唔太出
不過有蟹子又有鬆脆野混住一齊食好正

2018-11-11
庆祝纪念
生日
2018-11-10 692 浏览
這間招牌是天婦羅,點了個天婦羅壽司餐,友人點了天婦羅刺身餐。有沙律,面豉湯,六件壽司,蕎麥麵,天婦羅有兩蝦一魚一南瓜一茄子。壽司鮮美(三文魚,蝦,貝,油甘魚,吞拿魚,黑松露炙燒左口魚邊),其中兩件壽司有三至四件魚生疊起,好正啊!天婦羅炸漿薄身香口,蝦肉彈牙!冷蕎麥麵掛汁,調味剛好,雖然食到最後已經好飽,但都食晒個面!天婦羅刺身餐有四款魚生,每款三至四件,吃不多太多的選擇,價錢貴$10呢間唔駛等位又近屋企,吃天婦羅魚生之選!

天婦羅炸漿薄身香口,蝦肉彈牙!

呢間唔駛等位又近屋企,吃天婦羅魚生之選!
2018-11-03
2018-11-04 521 浏览
平時去接另一半都會嚟呢度食個晚餐,其實主要係主打天婦羅同魚生定食,呢個價錢食到天婦羅同刺身其實已經好好,今次就試咗雞扒定食,味道都還可以,因為雞扒嘅醬汁濃烈,即是雪藏雞都唔太覺。不過下次我都係食返魚生或者天婦羅。
2018-10-18 611 浏览
約咗一個好耐冇見嘅朋友喺黃埔食飯,行過呢間餐廳,見佢價錢唔貴而且個樣都幾靚又幾日式感覺,就決定一試。叫咗一個定食,呢度啲定食最好係組合非常多,我叫呢個就一次過滿足晒我想食嘅嘢,有天婦羅、刺身、烏冬或者蕎麥面,而且上菜嘅擺法非常之吸引,用一個盤放到滿滿咁樣放喺你面前,即時食慾大增,比人好豐富滿足的感覺刺身感覺好新鮮,係吞拿魚放喺啲生菜上面,令到塊生菜有啲紅色的女,唔知嗰啲係咪血水,有少少卻步,建議唔好用生菜放底。但係其他刺身全部味道都鮮味。天婦羅炸粉非常薄,相比出面好多餐廳,通常材料細炸粉多,但呢度明顯材料新鮮而且炸粉少,吃出食材的鮮味,尤其天婦羅蝦最出色,蝦肉非常嫩滑,熟度剛好最可惜我烏冬放喺最後食,已有少少發脹左,同啲脆脆令個烏冬肥膩左,但味道是好吃的,建議先吃整體來講,餐廳環境好,員工服務亦非常之好,會不停為你加水同好快手,食物質素亦好,必定會再食

2018-10-05 361 浏览
丼丼亭是我在紅磡其中一間常去的餐廳。餐廳很寬闊,燈光明亮之餘,設計簡潔,讓人覺得很舒服。食材新鮮又好味,最體貼嘅係由於朋友不可以吃海鮮,店主?經理?還樂意地幫我們轉其他食物。豐富的 set menu 讓人垂涎三尺🤤🤤
2018-08-20 518 浏览
原來朋友屋企樓下開左間丼丼亭, 簡約嘅設計, 有壽司吧枱亦有普通枱, 梗係要試試滑蛋豬扒丼(HKD75)仲微微出緊煙嘅滑蛋豬扒丼令人食指大動, 有4大件厚厚的炸豬扒平均鋪在洋葱滑蛋上, 啲洋葱弄得軟林林又香, 醬汁帶一點點甜味, 新鮮炸起嘅豬扒一咬就食得. 碗飯好好味^^芝心鰻魚卷(HKD58)壽司反卷卷住勁大舊芝士, 肥美嘅鰻魚覆蓋哂壽司飯. 再鋪上車打芝士🧀, 然後火炙🔥到金黃色微焦. 灑了鰻魚汁, 味道好多層次呀!芝士配鰻魚真係無得輸, 師傅整得好有心機, 鰻魚味道更係驚喜, 鐘意食芝士🧀或者鰻魚真係不能錯過.仲貪得意order兩件壽司 雖然li度lunch無set, 但質素真心高, 散叫又唔係特別貴, 下次去黃埔再食.

滑蛋豬扒丼(HKD75)
滑蛋豬扒丼

芝心鰻魚卷(HKD58)
芝心鰻魚卷

仲貪得意order兩件壽司
壽司

2018-08-04
滑蛋豬扒丼
芝心鰻魚卷
壽司
蟹膏軟殼蟹卷
又黎黃埔花園揾JM了, 有bb仔玩👶🏻, 仲幫手換埋片片😏. Lunch唔打算叫工人姐姐煮, 落樓下揾一揾, 見唔使等就li間吧!menu幾乎每樣料理都有圖參考. 日本料理嘅可愛之處. 係送黎嘅食物永遠同menu上張相一樣的👍🏻 滑蛋雞柳丼🍚(HKD68) 唸住唔食太炸嘅食物, 滑蛋雞柳鋪得滿滿的, 洋蔥更係帶點微甜, 去哂骨嘅雞肉非常嫩滑, 每粒珍珠米都漲卜卜(選用日本珍珠米-我估), 覺得同喺日本食嘅味道無分別👍🏻. 碗飯portion算好大碗, 但食到最尾都一啖雞肉一啖飯, 足料用心製作👍🏻 紫芋甘粟餅🍠🌰(HKD28) 幾個女仔一齊食野點少得side dish?小小一塊紫芋甘粟餅剛剛好切為四份. 薄薄炸粉稍為包裹住餡料. 紫芋色澤和甜品天然, 當中夾了一粒粒粟子🌰增加口感, 兩種食材都沒有乾涸感. 點少少沙律醬估唔到味道更特出🤤 胡麻三文魚野菜卷(HKD38) 壽司飯包著厚切三文魚和菜. 胡麻醬配咩都勁好味. 個卷無紫菜包住但依然實淨👍🏻 蟹膏軟殼蟹卷(HKD78) 店家選用厚肉味美嘅軟殼蟹, 炸好後以壽司飯包著, 面頭還有蟹子令整體賣相更靚, 凡有炸物的都有

滑蛋雞柳丼🍚(HKD68)
滑蛋雞柳丼

紫芋甘粟餅🍠🌰(HKD28)

紫芋甘粟餅

胡麻三文魚野菜卷(HKD38)
胡麻三文魚野菜卷

蟹膏軟殼蟹卷(HKD78)
蟹膏軟殼蟹卷

店家選用厚肉味美嘅軟殼蟹, 炸好後以壽司飯包著, 面頭還有蟹子令整體賣相更靚, 凡有炸物的都有點沙律醬, 一條條劃在整條卷物上. 食落唔會一口炸物嘅油, 每件都啖啖炸軟殼蟹肉, 推介呀
2018-08-04
滑蛋雞柳丼
胡麻三文魚野菜卷
2018-07-24 662 浏览
話說99同老爺一向小食日本菜,我地就諗住同O先生一家試下呢間日本🇯🇵連鎖過江龍,試試佢地既天婦羅丼🍤係咪真係咁好味先。刺身拼盤,飯唔會太大夠,覺得水凖較「板X」好。天丼-好食粉同醬油比例合當,唔厚粉,食物味道亦出到,唔錯唔錯😋滑蛋豬扒丼-同樣好味道,炸粉份量控制得好,食落炸粉口感薄脆,豬扒食落都幾juicy。相樸丼-基本上刺身就冇乜特別,反而最欣賞係佢將天婦羅d炸粉碎當toppings 放埋一齊食美味子我地一家都覺得好滋味,非常唔錯。份量示剛好啱大家share食,價錢亦經濟,會再嚟食過

刺身拼盤,飯唔會太大夠,覺得水凖較「板X」好。

天丼-好食
粉同醬油比例合當,唔厚粉,食物味道亦出到,唔錯唔錯😋

• 海老天婦羅
  • 藍莓菠蘿沙冰
  • 天婦羅拼盤
2018-07-19 445 浏览
平平凡凡。日風盛行,好多將餐廳打造成日式風格,出一啲日本菜與便當,天婦羅,魚生等,就可以賣得貴仲會有大排長龍的景象。坦白講,飯菜一切正常。但以咁嘅價錢來講,魚生質素唔夠優,天婦羅只是虛有其表,值得讚賞嘅係座位寬空間感強。
平平凡凡。

2018-02-23 1717 浏览
情人節晚上,打算在看電影前先解決晚餐,所以去了丼丼亭!晚上6點半,還沒有坐滿,所以很快便可以入座,地方闊落。打開menu,看見各式各樣的定食,但主要是刺身、飯、定食三類的選擇,當然有些壽司、小食,但選擇不算太多。今次我們點了一款天婦羅飯及海鮮天婦羅定食...首先是天婦羅飯,飯的份量十足,除了大蝦天婦羅及炸魚外,另加茄子天婦羅...天婦羅的外皮鬆脆且薄,不似其他店鋪的炸漿厚且非常油膩。然後是另一定食,海鮮天婦羅配雞肉串蕎麥面。簡單的沙律配芝麻醬 (應該加了花生醬,有陣陣花生香)、燒雞肉串、昆布湯...當中最有驚喜的莫過於雞肉申,雞肉及雞軟骨相隔,一口硬、一口軟,十分特別!總括而言,食物質素不算絕頂,但勝在用心!以這個價錢及質素來說,算是不錯!有關詳細的評論,可參考我地網誌:http://smallpotatofooddiary.wordpress.com
今次我們點了一款天婦羅飯及海鮮天婦羅定食...

天婦羅的外皮鬆脆且薄,不似其他店鋪的炸漿厚且非常油膩。

總括而言,食物質素不算絕頂,但勝在用心!
以這個價錢及質素來說,算是不錯!

有關詳細的評論,可參考我地網誌:
海鮮天婦羅飯
海鮮天婦羅雞肉配蕎麥面
题外话/补充资料: 到我地食飽離開的時候,全場爆滿,仲要等位!證明有其可取之處!
2018-02-14
海鮮天婦羅雞肉配蕎麥面
  • 海鮮天婦羅雞肉定食
2018-01-23 1288 浏览
黃埔好多美食店,每次都經過丼丼亭,次次都無入去食,今次終於有機會同朋友食!午餐時段不需要等位😋 本來想試魚生定食 但見到大部份客人都揀咗天婦羅食 決定試下天婦羅!雜錦天婦羅配蕎麥麵 (冷) $88天婦羅 - 有茄子 蝦 青椒 南瓜 兩件魚普普通通 粉醬亦都不會太厚 而且都keep到熱度同脆卜卜! 但係最可惜係 茄子天婦羅 咬一口 滿口油😟 蕎麥麵 - 比想像中出色 十分煙韌!一口份量的麵沾上醬汁食😋 正!份量方面 看起來小 食起來真的十分多!

雜錦天婦羅配蕎麥麵 (冷) $88

天婦羅 - 有茄子 蝦 青椒 南瓜 兩件魚

蕎麥麵 - 比想像中出色 十分煙韌!
一口份量的麵沾上醬汁食😋 正!
份量方面 看起來小 食起來真的十分多!

2018-01-20 1125 浏览
中午食lunch , 見地方四正,主打日式料理。好奇驅使試試。坐底後,中午Lunch time meun 好小選擇。刺身魚生飯好普通。我點了個滑蛋豚肉丼🙄 買相和味道好一般。所送的沙律🥗⋯⋯⋯ 硬均均。價錢⋯ 去旁邊吉野家應該花算點。有要求既我,唔會有下次

坐底後,中午Lunch time meun 好小選擇。
刺身魚生飯好普通。
價錢⋯ 去旁邊吉野家應該花算點。
有要求既我,唔會有下次
丼丼亭牛肉唰唰鍋🐮食過返尋味😋✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨特上牛肉壽喜燒定食套餐($118) 啲牛肉超有驚喜(圖一左面)食落極高水準👍🏻👍🏻超級嫩滑唔似其他快餐店嘅牛肉🐮貴少少但食到呢個質素嘅牛真係唔錯😋不過追加嘅牛肉(圖一右面)質素就一般啦😲千祈唔好淥咁熟啦🙈烏冬係高質烏冬🍥🍜唔會酸又夠彈牙😁呢款火鍋比較慢🙈要更多時間令到肉熟所以建議叫牛肉🙆🏻不過比較其他日本餐廳選擇唔算多😝
丼丼亭
牛肉唰唰鍋🐮
食過返尋味😋
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
特上牛肉壽喜燒
定食套餐($118)
啲牛肉超有驚喜(圖一左面)
食落極高水準👍🏻👍🏻

不過比較其他日本餐廳選擇唔算多😝
特上牛肉壽喜燒定食套餐
特上牛肉壽喜燒定食套餐
2018-01-04 885 浏览
今次同朋友試丼丼屋,叫左滑蛋吉列豬扒飯同抹茶鮮奶,呢兩樣食物都比預期中好,值得大力推介抹茶鮮奶嘅甜度適中,抹茶同鮮奶嘅比例配合得啱啱好,抹茶味亦唔會蓋過鮮奶嘅味度,可以一試!另外,滑蛋吉列豬扒飯雖然唔太貴,但亦好好味吉列豬扒炸得啱啱好雞蛋亦好滑,熟度適中!雖然吉列豬扒比較熱氣,但同滑蛋配合得好好。而且,吉列豬扒份量十足。無論幾大食,都一定會飽😛總括而言,丼丼屋絕對冇令人失望,值得再去試埋其他菜式😛😛😛

另外,滑蛋吉列豬扒飯雖然唔太貴,但亦好好味
吉列豬扒炸得啱啱好
總括而言,丼丼屋絕對冇令人失望,值得再去試埋其他菜式😛😛😛
2018-01-03
  • 抹茶鮮奶