2021-05-21
经朋友极力推介,终于黎到湾仔嘅新泰食泰国菜果然,朋友真系冇介绍错!新泰有两层地方,我地4个人就被安排去到二楼一个小厅入面嘅圆形大枱。坐位都好宽敞,坐得好舒服我地4个人实在太肚饿,所以都嗌左几多食物首先,就叫左每人一杯饮料。友人叫左椰青,我就叫左椰汁红豆冰。味道几好,椰汁味好浓,但又唔会太甜前菜我哋就叫咗泰式柚子虾沙律。我本身对于柚子冇乜兴趣,但系呢个沙律令我另眼相看,一食落去酸酸甜甜,味道层次好丰富,真心好好味 推荐大家食呢个沙律!跟住就系呢个烧西冷牛扒。我哋就叫咗七成熟,而厨师又真系将七成熟拿捏得好好㖞。呢个西冷牛扒令到我好惊喜,佢啲肉质非常软熟,而且因为佢系烧嘅,就会令到外皮脆脆地,仲有啲炭烧嘅香味,非常之吸引!我基本上都冇乜点过啲酱汁㗎,因为个西冷牛扒本身都已经腌得好入味侍应推荐我哋食呢个越式烧春鸡酿香茅黄饭,我哋就一于试一试佢,结果都冇令我哋失望啊烧鸡烧得好香,鸡肉好嫩滑,咬落仲有汁添。黄饭亦煮得好好,一啲都唔油,但就有好惹味嘅泰式香料之后就食咗呢个泰式街边猪肉串,肉质一啲都唔粗糙,而且串烧烧得好香,点埋个酱汁食就一流啦!想健康啲我哋仲嗌左马拉盏通菜,食落味道非常丰富,知道厨师
我地4个人实在太肚饿,所以都嗌左几多食物
想健康啲我哋仲嗌左马拉盏通菜,食落味道非常丰富,知道厨师一定用咗好多配料同香料去炒
食泰国嘢又点少得咖哩。我地就叫左泰式青咖哩配猪肉,味道好浓郁,辣味刚刚好,而且佢好足料,猪肉同蔬菜份量都好多。待应见我地食咖哩,仲介绍我地叫埋印度酥饼。酥饼煎得好松脆,用佢黎点咖哩一流我地最后差唔多食哂成碗咖哩汁啊
虽然4个人食咁多嘢已经好饱,但系又点可以唔嗌甜品呢我地叫左呢个泰式甜品大拼盆,有5款甜品待应极力推荐当中嘅芋头糯米糍,话系师傅自己由头到尾人手做架我就最欣赏佢个糯米饭,啲饭由黑糯米同白糯米组成,而且芒果好甜,呢个配搭十分出色
总括黎讲,呢个晚餐我十分之满意,好耐冇食过咁好味嘅泰国菜喇,而家又唔系好贵,都几抵食