2011-11-07 295 浏览
头先去食完咖喱,就想去食个甜品,咁啱想起好耐无食龟苓膏,又咁啱想起我阿姨话恭和堂的最好功效,所以就行多少少路到呢间食(沿路有其他杂牌同胡须仔都无入去),一入去得番大台,卡位都有人了,就无办法照坐啦,一坐低餐牌都未睇到1秒就比阿姐问:要冻定热,(我心想:乜野冻定热??龟苓膏吗?洗唔洗咁快问呀,我第一次黎就咁心急??)我就叫左等一阵先,睇左个餐牌有个32蚊同45蚊的,问阿姐有乜分别啦,阿姐话:无分别,功效一样,32蚊果种系"毕"出黎装响碗的,我见周围张张台都系一盅的,咁我又好少可黎食,就要了一盅,朋友怕苦所以唔食,就要了一杯冻菠萝柑桔蜜,唔洗1分钟就有得食,朋友的那杯话饮到罐头菠萝糖水味,no good,阿姐比左糖水和砂糖我拣,我觉得食砂糖怪怪的就用番糖水算了,我习惯"毕"一羹龟苓膏就落少少糖水吃,糖水不算很甜,龟苓膏味很甘,和胡须仔的龟苓膏又有点不同,但我又说不出来,只知道我一回家就好畅快地大了一场,这算是有功效吗?
2011-10-22
$45 (宵夜)
  • 龟苓膏