餐厅: 黃珍珍泰國菜館
资讯:

2020-11-10 571 浏览
我成日都觉得,约朋友食饭,想约就要约,想去就要去!做咗阿妈讲呢啲系几衰,不过我哋早咗几个礼拜约,爸爸又肯帮我凑住两个,咁我就梗系要出嚟松一松啦!太耐冇食泰菜,我哋就相约在九龙城黄珍珍泰国菜馆,我都算系半个地胆,去过九龙城嘅朋友都一定听过黄珍珍。一坐低我哋就埋头苦干咁睇餐牌,我哋4位少妇,一人拣几样,一唔小心我哋竟然叫咗 11 个𩠌,两款甜品!食物到枱,大家都一定系相机食先啦!唔系大家又点会睇到靓靓𩠌菜个样,下面我就讲下我哋叫乜叫咗咁多。生虾刺身:食泰菜必叫,而且用嚟打卡一流,睇相你就知点解,真系超梦幻 (其实系啲干冰造出嚟嘅效果)。新鲜生虾配正宗酸辣泰式酱汁,仲要配埋呢个传统泰式食法「生虾、凉瓜、辣椒、蒜头」一啖入口,层次丰富,真系睇得又食得之作。柚子沙律:超 fresh 又开胃嘅沙律,真系食完之后个胃可以装多咗食物。烧澳洲和牛舌:牛舌绝对系峤爸至爱,我就一般般啦!但黄珍珍呢个澳洲和牛舌,我就真系食唔停口,因为食落口超「冧」嘅,唔似平时𠮶啲咁「un」。串烧鲜白鳝:呢个真心不得了,一上枱,我已经被佢嘅香味吸引住!老老实实,连我呢个唔好鱼嘅人,食完一串都想再嚟一串,因为真系烧得劲香,啲汁真

生虾刺身

柚子沙律

烧澳洲和牛舌

串烧鲜白鳝

串烧鲜白鳝:呢个真心不得了,一上枱,我已经被佢嘅香味吸引住!老老实实,连我呢个唔好鱼嘅人,食完一串都想再嚟一串,因为真系烧得劲香,啲汁真系同旧鳝好夹。

炸单骨鸡翼

炸单骨鸡翼:听店员讲系新登场,佢哋系用无激素鸡翼,配埋新鲜泰国香料腌制。食落口真系脆到卜卜声。内层仲好 juicy,仲要系单骨食法,真系劲方便!

冬荫公汤

冬荫公汤:新鲜生猛嘅大头虾,煮出浓郁惹味嘅冬荫功汤,酸酸辣辣劲开胃!

泰式明炉元朗乌头

泰式明炉元朗乌头:呢个乌头来头不少,再经过黄珍珍嘅厨师团队巧制泰式蒸乌头,加入咗酸梅等泰式食材,突出鱼嘅鲜味,另外仲加咗猪肉丸,夹埋鱼汤一齐食,果然有惊喜。

招牌咖哩炒蟹配法式面包

招牌咖哩炒蟹、法式面包:法式面包,沾咖哩食,劲正!或者就咁食啲咖哩炒蟹,一样系食唔停口。

马拉盏炒泰国通菜

马拉盏炒泰国通菜:泰国通菜真系同一般通菜唔同,好爽口,再配埋马拉盏炒,真系好香口。

菠萝炒饭

菠萝炒饭:芊峤至爱,入面有菠萝粒,面有肉松,有腰果,放系个菠萝入面上枱,真系又靓又香。

泰式炒粉

泰式炒粉:估唔到个配搭咁夹,有酸酸嘅味,即便个肚已经好饱,但食完一啖都仲想继续食🤪

泰式甜品

甜品 - 芒果糯米饭 (左) & 椰青糕 (右)

椰青糕 :类似大菜糕,入面有一丝丝椰肉,所以有淡淡嘅椰香味。

芒果糯米饭:黄珍珍嘅芒果糯米饭好特别㗎!因为系分别有黑糯米 & 白糯米,白糯米系出面少啲机会食到,但原来白糯米都几好味!

总结:对上一次食黄珍珍都年几之前,今次再食,感觉同以前唔同,味道唔再似以前咁浓味,而且多咗啲「花神」,净系个仙气生虾刺身,都已经好特别。下次一定要同老公仔女到嚟食!
2020-11-05
生虾刺身