東歐餐廳

Ivan The Kozak
2023-12-24 854 浏览
同朋友去soho 揾食,突然谂起好耐冇帮衬呢间,一路依印象走,但揾唔到,终于开google map 带路,咦,点解去咗中环?一入餐厅,冇留意是位金发外国人,就自然用广东话问了「你哋系咪搬咗?」哈,未得切尴尬,那位外国美女就用纯正广东话回答「系呀,搬了6-7年啦」原来真系搬了。感觉呢度细过旧店,但光猛咗,而且喺寒冬下,人与人之间近咗,感觉暖咗。我哋2人点了一个传统汤 share, 磨菇,芝士牛脷,鹿肉同 mulled wine.汤好好味,尤其中间白色的(乳酪?)。磨菇配西多原来咁好味,开眼界了。芝士牛脷又系超赞,尤其系冬天,食完唔觉「漏」,回味。鹿肉...每个地方有佢特色煮法,我比较中意呢度同煮嘅蔬菜。mulled wine 的瓶好特别,有个睇唔到嘅孔,yea, 似花茶茶壸,但呢个瓶系冇斟位,我慢手慢脚斟时,倒泻了一些,嘥咗美酒。离开时才发现大堂有留言为乌克兰打气的墙,加上圣诞装饰别有一番味道。

汤好好味,尤其中间白色的(乳酪?)