2021-11-15 2265 浏览
是日约咗朋友一齐去食Omakase,因为从未试过几个朋友约埋一齐食Omakase,所以决定嚟呢间试吓。根据我有限嘅认知识,食寿司应该系由比较淡味嘅白身鱼开始食起,但冇谂过一嚟就系右口鱼。可能因为之前食嘅右口鱼个次序放喺中间编后,加上会略为炙烧下,所以对呢种鱼嘅认知都系油香同味道比较浓郁,因此第一件就右口鱼都令我醒一醒,不过呢到系冇烧过的。呢餐Omakase令我最深印象嘅必然系金目鲷,海胆,以及最后一道海鳗配玉子。烧过金目鲷嘅带有焦香,油香十足;雪过嘅海胆,特别鲜甜味美,入口即溶。最令人惊艳,印象深刻嘅并不是寿司,而系同海鳗寿司放喺一齐嘅玉子,我只能说呢件玉子系我人生中食过最好食嘅玉子,甜甜布甸嘅口感,软滑但有弹性,系幸福嘅味道。整体质素唔错,但唯一美中不足嘅系,我发现俾少咗一件寿司…

整体质素唔错,但唯一美中不足嘅系,我发现俾少咗一件寿司