2020-03-13
因为疫情嘅关系抑制左自己好耐冇打边炉食鸡煲, 今日见人少少,就同一个朋友去食番餐!呢间喺旺角区,价钱算平,所以试下一嚟到侍应就叫我地拣鸭煲或鸡煲,本来想试鸭煲,但系我朋友麻麻哋,所以都系拣左鸡。原来呢度系食完鸡煲之后,再另外上汤可以打边炉,咁又几好!因为平时鸡煲汤底都几heavy鸡煲一上,店员就帮我地炒下佢,即刻闻到香气十足。鸡肉好够味,浓浓的麻辣酱味,肉质几滑,份量都几多下。洋葱同埋葱头入味,无生涩味得黎又唔太淋。食完鸡煲之后,就拣咗个冬阴功汤底打边炉。冬阴功汤底真系有冬阴功味,但唔会太重,酸酸地几开胃。一开始我以为食物得一张纸,望望下都觉得几够食,而且海鲜为主,几吸引。但原来呢度有自助区!咁都真系好多野食㖞我都系钟情于鱼同虾,海虾同脆鲩片海虾好有虾味,几新鲜,口感爽弹。脆鲩片切得唔够薄,不过肉质几好。不断追加即系白鳝片同花枝片,白鳝片唔系间间火锅任食店都有,所以几惊喜, 口感滑而带点脆,食落有白鳝的油脂香味! 花枝片就爽口,唔韧,几岩打边炉肥牛都唔错,好有牛味,几嫩口食完仲有雪糕雪条任食,加分!
我都系钟情于鱼同虾,
海虾同脆鲩片
肥牛都唔错,好有牛味,几嫩口
食完仲有雪糕雪条任食,加分!