2025-01-05 516 浏览
朋友提议在中环吃晚饭,想不到吃什么,就不如来个大集汇。主打京川沪菜的餐厅,在香港曾经掀起一股热潮,其实真正吃什么菜,也不太清楚。咁就不如直接打开餐牌了解吓!炸千里香豆腐原来即是臭豆腐!未必人人接受到,但我哋都觉得好香口,尤其加埋啲辣酱。𠮶度。凉拌麻辣莴笋及土豆丝系味道正常嘅蔬菜选择。因为各人想饮嘅汤都唔同,所以点咗一碗碗位上的,荠菜鲜鱼羹/ 文思豆腐羹/ 时令炖汤,个人认为个炖汤比较出色,海底椰甘笋茨实炖鸡,够清润;反而个荠菜鲜鱼羹啲胡椒味略嫌有啲重,盖过鱼嘅鲜味。朋友见到手掌咁大嘅红烧原只花胶扒即双眼花光,感觉好高级,相信呢道菜系属于广东粤菜系列。好耐冇食过韭黄炒鳝糊,以前去上海菜馆必点,唔会炒到好油腻,味道ok。糯米炒膏蟹应该系全餐最有惊喜,以呢个价钱,只蟹比想像中大只同多肉,同糯米一齐炒得几好味。去骨樟茶鸭只点了半只,怕食唔晒,外皮都几脆,加上已去骨,加埋啲酱用蝴蝶饼夹住嚟食,都几香。小笼包好多汁,皮唔算最薄但亦唔厚。甜品有个七彩冰粉,荔枝同菠萝都应该系罐头货,唔算出色。下次都系叫番啲传统嘢例如高力豆沙同豆沙锅饼之类。
2024-12-30