2013-12-14 1065 浏览
为咗配合返风味,呢编用返地道嘅囗语嚟写,好耐无去真正坐街的嘅大排档食嘢,或者真系就嚟绝迹,呢晚咁啱有车,就特登入火炭怀缅一下,一行五人叫咗五个𩠌再加一粥一面,镬气同风味始终唔及以前铁皮屋档食开𠮶D咁正,但都不过不失喇。红烧乳鸽,皮脆,肉唔算太嫩,上台闻到都几香,入口都仲有肉汁,但系就似专偏咸左啲哚 。脆皮炸大肠,皮够脆,中间D肥油位炸完迫咗D油之后都算几软香,入口唔会油滋滋,点埋酸汁就觉得更加ok。上汤西洋菜,菜就老咗D,部份老到有渣,而𠮶D汤就梗系鸡汁水喇,不过面头佢放咗D冬菜,都花咗D心机吊下味,以大排档出品,算一般ok嘞。西林寺豆腐,豆腐炸得麻麻,不过里面就好滑,𠮶灵魂萝卜蓉酸汁就淡到离奇,无咗𠮶萝卜香,又唔够酸,算系失败嘞。黑椒猪手,用铁板上台,黑椒味够浓烈,食落D猪手皮就唔系脆𠮶只,不过就—D都唔觉腻,D肉入口一D都唔鞋,仲好嫩滑添。豉汁皇炒面,面本身都几弹牙,有噬口,用嘅豉油色就好够,只系唔够鲜味,镬气始终争感D,而且都几油。鸡粥,粥底够绵,鸡就摆明系临尾上台前先放落去,入口𠮶粥充满'鸡汁'味,好在啲鸡件都唔算老,怀缅下以前嘅时光,都算系咁上下喇!
红烧乳鸽,
红烧乳鸽