2021-08-02 104 浏览
素年 一直都好想试 但每次去到深水埗太子呢啲地方都总会试左其他野刚好 荃湾有 终于可以试到喇!••今日我地试左牛油果意粉同日式咖喱吉列猪扒意大利饭近年香港兴起左素食 自自然然出现左好多不可能肉同新猪肉好老实 老麦早餐既新猪肉 真系令我对新猪肉有保留••但系 呢个用新猪肉做既日式吉列猪扒真系相当唔错 唔腻 但香口 味道都相当有水准 唔会一咬就烂••另一个重点 大部分既同日式咖喱吉列猪扒饭都会系咖喱酱加白饭加块吉猪 但呢到系将咖喱酱同饭捞埋 再转埋个饭做相当吸酱既意大利饭 令到答答饭都一定食到咖喱味 唔会食完块吉猪就无哂意思 又会见太多酱好似汤咁但好少饭既问题!(而我留意到素年好几次转menu都无转走佢 我相信系大热🤣)至于牛油果意粉 当我见到餐牌有咁既意粉 我二话不说就拣左佢我都叫牛油果爱好者 平时去亲啲cafe见到有Avocado Toast都会拣佢但我真系好少见有牛油果意粉!••食落 比我感觉佢系用牛油果酱去炒既意粉咁我就未去到食家水平啦 讲唔出佢会唔会连意粉都系用牛油果既材料做但都真系唔错 好浓味 但我知有人会觉得牛油果有草青/腥味 如果对牛油果有咁既感觉所以谂住揾样熟左好似无咁浓
刚好 荃湾有 终于可以试到喇!

今日我地试左牛油果意粉同日式咖喱吉列猪扒意大利饭
Katsu Curry Risotto

近年香港兴起左素食 自自然然出现左好多不可能肉同新猪肉
好老实 老麦早餐既新猪肉 真系令我对新猪肉有保留

但系 呢个用新猪肉做既日式吉列猪扒真系相当唔错
唔腻 但香口 味道都相当有水准 唔会一咬就烂

Avocado Spaghetti

至于牛油果意粉 当我见到餐牌有咁既意粉 我二话不说就拣左佢
但我真系好少见有牛油果意粉!

食落 比我感觉佢系用牛油果酱去炒既意粉
但都真系唔错 好浓味 但我知有人会觉得牛油果有草青/腥味
如果对牛油果有咁既感觉所以谂住揾样熟左好似无咁浓味黎试 就真系千万唔好喇!
因为佢都真系浓牛油果味 爱好者可以一试
2021-08-01