2015-12-25
圣诞节一早就比阿妈拉左入荃湾. 到Lunch time都唔知食咩好. 系愉景新城逛黎逛去. 最后行到尾就决定黎今助. 好彩两个人好快就有位, 唔驶企好耐. 系等位时间立马望下有咩食先. 由于今日系龙历十五, 阿妈居然话食素... 所以佢叫左个腐皮乌冬.. (无影相)一黎到阿妈就话"个碗要唔要咁大", 不过到食完个下佢话"点解好似食极都唔完". 所以份量系ok的. 而且乌冬好弹牙, 阿妈话应该系手打, 因为每条乌冬都唔同阔度. 重有佢话个汤底好浓. 但系食完后有少少口渴.而我就要左个昆布乌冬寿司定食. 除左有寿司, 乌冬, 重有个蒸蛋.乌冬同样好大碗. 虽然个昆布一pat咁, 捞埋入碗乌冬都唔知自己食唔食到. 但因为汤底好浓, 所以乌冬唔会无味. 学阿妈话斋真系几弹牙. 望下又真系每条都唔同size. 个set有饭卷四粒同三粒寿司. 饭卷细细粒, 一口就食完. 而且好似每款都唔同味, 但我讲唔出有咩至于个寿司就有馒鱼, 三文鱼同埋我最爱的凡立贝. 都好ok. 至少够饱.最后就食个蒸蛋.食落去第一啖系好浓味, 什至觉得有点咸. 不过材料有鸡肉同虾. 如果唔好咁重味就更好. 值得一赞系服务唔
昆布乌冬寿司定食
最后就食个蒸蛋.
蒸蛋
值得一赞系服务唔错, 食到咁上下有人主动过黎斟茶. 而且每次需要侍应时, 都好快有人过黎.