2015-09-07
自从星星热潮之后,尖沙咀出现既韩式炸鸡店可以话好似「雨后春笋」咁夸张。几个礼拜前既一次友人聚会中,朋友偶然提起呢间非常特别既炸鸡店,但唔知点解每次打电话去都系「full booking」,于是趁星期日lunch time walk-in走入去碰一碰运气!餐厅位于赫德道4号「The Hart」银座式商厦既2楼,由港铁站K-11出口行过去大约5分钟到,都算非常方便。虽然只系12点几,但餐厅已经差唔多半满,同附近几乎拍乌蝇既食店反差非常之大!打开Menu第一版就已经详细介绍呢度既炸鸡。同其他尖沙咀地舖既「大路」星星炸鸡唔同,呢度D鸡既卖点系相对少D反式脂肪、低盐同低卡路里,加上全个烹调过程一滴油都冇落,非常啱注重健康既香港人,难怪自从2005年出道以黎就稳坐韩国oven-roasted烧鸡既第一位!照烧烤鸡 ($160): 顾名思义,全只鸡以照烧酱腌制而成,啱晒我地呢D钟意食口感较为juicy既鸡!Portion方面非常之大,十几件鸡加埋一定大过连锁炸鸡店果桶鸡 (整走晒又厚又难食既炸粉之后),两个人食绝对会有D「食滞左」既感觉。 味道方面非常特别,有D似日式石头饭上面果D teriyaki
味道方面非常特别,有D似日式石头饭上面果D teriyaki照烧鸡既感觉,但不同之处在于相对无咁油同埋较为偏甜左少少。不过亦都可能因为咁,有机会令到D唔系咁钟意食浓味既朋友会觉得over 左少少!
材料方面份量十足,除左有大虾之外,更加有差唔多成十只咁多既Mussels,配埋蔬菜、菇同埋笋等等既配料真系十分足料,诚意十足! Corona Rita 同埋 Somersby Apple Cider Rita (各 $79): 平时饮开啤酒既人都知道味道大概系点,所以一开始冇谂住order,但见到在场几乎每枱都有order,心谂一定有佢既原因,而我地都抱住「唔执输」既精神叫杯试下啦!
如图所见,上枱时「倒吊」既造型非常特别,附近刚坐底既客人都俾佢吸引左,有D重问我可唔可以影相添,哈哈!杯里面系梳打柠檬沙冰,捞埋Corona/Apple Cider之后既味道十分特别,有D似Fruit Punch既感觉,而且4.5% alochol既啤酒沟埋Soda自然令到酒精成份降低啦,非常适合「怕面红」既女生。 值得一提既系呢度既服务质素。烧鸡一黎到既时候已经好细心咁问你需唔需要胶手套不特止,食到中途亦都会问下你有冇乜野特别需要,服务非常贴心既程度真系要俾个「赞」佢!
总括黎讲,呢度大部份既菜式都系「大件夹抵食」,两个好似我地食量一般既人可能会觉得个portion太多over左。所以我建议最好约埋三五知己一齐黎呢度gathering,so that每样食物都可以试少少,不过记住要预早book枱呀,当日所见5点半已经有好几个booking,非常痴线,不过为左食好野冇办法啦!