2010-09-25
时下好多新开嘅食肆都做得好专门,尤其和食,好似烧鸟店、炉端烧、烧肉店…,总会一眼望埋去就知系打正旗号嘅专门店,俾人觉得够精、够专业。相反,另一类就好似江户前咁,乜鬼都有,套餐又得,散叫又得,打开餐牌图文并茂差唔多过百款嘢俾你拣,好似午餐定食咁都成三十几款,平均三、四十蚊,包汤(或寿司)包嘢饮,如果唔系有啲和风装修,搭啲日文欢迎词,同去咗茶餐厅无分别。唯一好啲系佢个场比较阔落,卡位都好宽阔,不过唔知点解佢啲凳面系软垫面,而凳背系木架,唔系咁好「俟」。拣定食就最实惠,一行4人商量后就决定要3个定食,再加2个小食,因为见佢推介小食人气5强,都好似几吸引,就俾俾面,拣其中2个试试,睇吓系咪咁人气先,还是得个吹字。铁板带子 $36系小食人气第2强,而第1强系七味炸鸡软骨,因为太热气兼且鸡软骨大多数人唔好,所以踢佢出局。一客有4粒带子,系原粒连埋裙边唔系假嘢,粒粒都大大只,铁板煎香,唔算好弹牙,但味道唔错,咬落果然厚肉。自家制可乐饼 $33小食人气第3强,一客只有2件,不过一样好大件,图片说明就话系蟹肉加濑尿虾肉做,但唔系好食得出有虾肉味,蟹肉就倒有少许。面头淋上自家制酱汁,要好细心细心咁嗒,先叫
铁板带子 $36
自家制可乐饼 $33
小食人气第3强,一客只有2件,不过一样好大件,图片说明就话系蟹肉加濑尿虾肉做,但唔系好食得出有虾肉味,蟹肉就倒有少许。面头淋上自家制酱汁,要好细心细心咁嗒,先叫嗒到啲可乐味,实在比较弱,而且件炸饼大大,酱汁就少得丁点。
咖喱牛肉捞拉面(定食) $38
大圆碟分半,一边系拉面,另一边系咖喱牛肉,等你自己捞。唔好以为依个捞拉面系港人发明,日本都有捞拉面,不过都系以汤拉面为主。言归正传,个捞拉面本身唔算好有特色,只系想一试依度嘅咖喱得唔得,咖喱香中带微甜,做得都对办,牛肉够腍,拉面爽身带少少韧劲,捞埋咖喱汁大炷大炷咁食,无牛肉斋食都正㖞!
猪软骨手打乌冬(定食) $31
猪软骨炆得入味,肉质够腍,软骨爽脆,可惜个卤蛋唔掂,色泽白潺潺之余,仲要蛋黄硬实,一啲都无糖心效果,乌冬手唔手打小弟就唔系好能够分得出,不过,质素应该OK,因为食落几滑溜,唔会有酸味,至少唔似平价一包包嘅全熟乌冬!配上浓香猪骨汤底,如果唔系个卤蛋,都值我俾个赞佢。
手握寿司 + 餐饮
以上个拉面、乌冬定食,每款都送2件寿司同一杯餐饮。寿司虽然无得拣,但起码都唔系俾啲最平嘢你,我哋4件寿司:2件甜虾加2件油甘鱼。江户前即系指东京湾前,个度海产丰富,在江户时代就有人将新鲜捞获嘅鱼类用哩做手握寿司,而且江户前寿司应该系饭较少,每件都握得小巧精致。但以上个4件寿司,都系用上海鲜做料,但饭团就稍为大旧咗,都知江户前系间铺名,佢都无话自己卖正宗江户前寿司,好彩饭唔死实,确系手握唔系机啤,甜虾同油甘鱼不过不失啦;餐饮方面拣咗杯薄荷绿茶同荔枝绿茶,前者朋友话个味怪怪,唔系好夹,我饮后者,味道夹啲兼且有啲荔枝肉食吓,虽然都知佢系罐头货!
鸡肉蛋饭(定食) $34
因为系饭餐定食,所以就唔系加送寿司,而系配面豉汤同餐饮。大大碗饭,份量超十足,珍珠米煮得几软熟,粒粒饱满,食落唔黐牙;一大块鸡扒放面,再加只生鸡蛋,食完个拉面同乌冬先哩食个饭,啲蛋白就熟晒,而蛋黄就差唔多去到半生熟状态,唔太生,半凝咁款,捞均个饭哩食,饭粒添咗蛋香,确系唔同晒,虽然只系普通鸡扒蛋饭,食法唔同可以倍添趣味,而鸡扒煎得亦香口,几有肉汁,至少唔嚡先!
整体水准OK嘅,价钱大众化,而且食物款式够晒多,所以,假日食晏时间,都过咗1:30pm仲有八乘几人,足见佢有一定吸引户,志在薄利多销。最后,食$20又送$2现金券,好似依餐就送返$18现金券(2个月限期),虽则唔算多钱,但若果一支公哩个下午茶,真系补番少少就可以拍拍「啰柚」走!