2020-11-13
今日约咗Gym buddy放工后做gym,gym房喺淘大商场附近,咁啱九份饱系淘大商场开咗分店,gym buddy又好耐冇食过台湾野,所以我哋决定试吓九份饱嘅新分店!我同朋友7点去到门口,点知餐厅已经大排长龙🤣,人气非常旺盛。九份饱走怀旧风格,餐厅每个角落都挂上旧式招牌,包括电发院、戏院、照相馆等等📷天花亦舖满红色灯笼🏮- 怀旧鲁肉饭肉粒肥瘦均匀,而且切得好大粒,食落咸中带甜,而且酱汁够多,每一啖饭都唔驶干净净。另外配上一片腌萝卜,酸酸甜甜兼解腻。- 肉松起司蛋饼饼皮烟烟韧韧,蛋同饼皮煎得好贴合,入面嘅芝士呈半溶状态,加上香甜肉松,真系食到停唔到,如果每朝起身都食到蛋饼就正啦😫- 卤味拼盘拼盘有豆腐、鸡翼、鸡蛋、猪耳等,味道唔会太甜,每款卤味都好入味。- 盐酥鸡香脆外皮下肉质非常嫩滑多汁,调味恰到好处,唔会过咸。叫咗卤肉饭再加$10就可以有一杯蜂蜜柠檬。而我叫左珍珠奶茶。九份饱嘅珍珠奶茶味道亦唔错,珍珠有咬口,甜度适中。以后每一次做gym之前都要嚟九份饱食返个卤肉饭先😍
- 怀旧鲁肉饭
- 肉松起司蛋饼
- 卤味拼盘
- 盐酥鸡
香脆外皮下肉质非常嫩滑多汁,调味恰到好处,唔会过咸。
以后每一次做gym之前都要嚟九份饱食返个卤肉饭先😍