2024-11-13
九如坊有好多特色小店,系中上环旺中带静嘅地方,星期日晚同朋友行到上去觅食,见到间本土特色风串烧店,本以为系度食串烧会好贵,睇一睇餐牌,原来价钱好合理,好多款串烧都系$10到$20一串,即叫即烧🍢饮品同食物嘅选择都非常多,Sapporo生啤做紧$48买一送一,以依个地段嚟讲真系好抵食!咖喱牛舌菠萝包 $58/份————————————菠萝包表面𠮶层酥皮真系够晒邪恶,夹牛油变菠萝油就周街都食到。餐厅好有创意地将菠萝包夹埋煎蛋、牛舌同咖喱,牛舌大大块,腍腍地易入口,同咖喱好夹,太阳蛋个黄煎得好靓㖞,少少㶶边就必需啦🍳食晒个包就会见到底张红纸有个吉祥字,想知就记得点依个餐厅推介嘅菠萝包!盐烧牛舌芯 $28/串————————————面层洒上盐烧,非常入味,口感脆弹、有嚼劲,唔会过韧!免治鸡肉棒(配日本蛋) $28/串————————————配上橙黄色蛋黄嘅日本蛋🥚免治鸡肉有绵绵嘅口感,入边有少少脆骨,沾上温泉蛋食更有顺滑嘅感觉。豚肉荔枝卷 $15/串————————————烧过嘅豚肉片外皮香脆,配上整粒清甜嘅荔枝肉真系好夹,减低豚肉嘅腻感,令味道层次同卖相都更加丰富。酥脆鸡皮 $38/份———
咖喱牛舌菠萝包 $58/份
盐烧牛舌芯 $28/串
————————————
面层洒上盐烧,非常入味,口感脆弹、有嚼劲,唔会过韧!
免治鸡肉棒(配日本蛋) $28/串
豚肉荔枝卷 $15/串
酥脆鸡皮 $38/份
————————————
大大块又脆又香口嘅鸡皮,鸡皮油脂出名劲,真系劲邪恶😆
仲食咗好多小食同串烧,例如盐烧美国芦笋、紫菜鹌鹑蛋卷、日式秘制汁炸无骨鸡翼、蜜糖烧菠萝、大葱鸡肉串等等,食到超饱饮埋嘢每人都系$200左右,真系好抵食呀!