2023-07-02 42 浏览
今日又黎到方叔叔食重庆麻辣火锅啦!今次拣既系麻辣九宫格火锅。佢哋嘅汤底真系超正,用左纯正既牛格制成!汤底里面有好多香料同辣椒,仲有微微甜咁嘅味道,真系成日都停唔到口!而九宫格每格既温度都有所不同,煮食材时,要根据佢哋既性质黎放入唔同既格入面,真系好有心思!✨大刀牛肝一直都唔太食肝脏,觉得好难掌握火喉资源,质感又好干。但系呢度嘅牛并并唔会,2分钟嘅烹煮时间啱啱好,再加上牛肝会加埋蛋黄捞埋,食落口感好滑好嫩,而且一啲都唔腥!✨鲜活海蛏海蛏真系超级新鲜,虽然睇落细细只,但系肉质好肥美,识落口感弹牙,味道鲜美。而且一碟嘅份量都唔少,有成12只。用嚟打边炉都非常合适!✨鲜竹笙手打虾滑虾滑酿入竹笙入面,成旧虾滑都几大条,虾滑嘅质地好弹牙,而且鲜味。而外面嘅竹笙,吸收晒啲汤汁,食落爽口,一条简简单单嘅虾滑都可以做到唔同层次嘅口感同味道,值得推介!

✨大刀牛肝

✨鲜活海蛏