2022-10-04
上次试过顶层既刺身寿司Omakase 非常唔错!今次就黎食地下楼层既炉端烧Omakase,同样超高水准!✨Robatayaki Omakase ($1680/pp) - 前菜 --A5佐贺和牛他他伴鱼子酱新鲜既牛肉他他 加上法国葱&紫洋葱,上面系矜贵鱼子酱&金箔,卖相满分~- 海鲜2款:-岩手县石垣贝炉端烧方式烧至半熟,肉质鲜甜 而且有炭香味,简单黑椒同盐调味已经足够!-矶煮鲍鱼配白舞茸菇系用左甜酒煮,鲍鱼煮得好软腍入味,白舞茸茹好清香 同鲍鱼好夹~-炭烧龙虾半只摆碟好有心思,龙虾好新鲜 烧得好香,配上用龙虾膏做成既香浓酱汁✨,最后加埋一片片既黑松露(同平时食到既黑松露味道好唔同,好味好多) -野菜2款:-日本冬菇-西兰花苗冬菇用左高汤煮,而西兰花苗用左牛油煎荤菜2款:-禾旱草烧鸡有烟熏香味,肉质软滑,个鸡皮烧得好香!-法国鸭肝鸭肝充满油脂香,配上炸牛蒡丝同山椒汁,摆碟好靓之余 味道都好唔错杂锦渍物:-红酒乔头 -腌萝卜 -味噌蒜头可以清一清口腔 同开胃主食:有三款牛肉,分别:M9西冷 A5熊本牛柳 A5佐贺西冷我比较喜欢第二款 肉同油脂比例刚刚好,牛肉配上芥末渍,或都点少少系碟上既盐
- 前菜 -
-炭烧龙虾半只
-野菜2款:
-日本冬菇
-西兰花苗
冬菇用左高汤煮,而西兰花苗用左牛油煎
荤菜2款:
-禾旱草烧鸡
有烟熏香味,肉质软滑,个鸡皮烧得好香!
-法国鸭肝
杂锦渍物:
-红酒乔头 -腌萝卜 -味噌蒜头
可以清一清口腔 同开胃
主食:
有三款牛肉,分别:M9西冷 A5熊本牛柳 A5佐贺西冷
我比较喜欢第二款 肉同油脂比例刚刚好,牛肉配上芥末渍,或都点少少系碟上既盐已经好好味~
-迷你和牛饭
原来系和牛手卷,用菇炒既饭 加埋天妇罗洋葱丝,好香,和牛入口即溶~
-季节汤
系用立鱼汤煲既汤,个汤非常浓!
-时令果物
系静冈县既蜜瓜,食完非常满足~
*下次要过黎食埋个铁板烧,咁就食匀哂三层既Omakase! 相信唔会令我失望✨