2021-10-15 31 浏览
最近屯马线开通左真系好方便,九龙城有咩好食?香港人一定先谂到泰国菜,但听闻呢度有一间地道嘅川菜,一场黎到一于试一试佢。中式庭园设计,坐得舒适阔落。Menu有好多不同款式,烤鱼、酸菜鱼、水煮鱼、鸡煲,仲有特色四川小吃。亦有不少火锅配料食物让客人可享用烤鱼/鸡煲后再打边炉🥘今次我地拣左:🐟酸菜鱼 (生鱼) 例牌$188 少辣/少麻虽然系例牌,不过鱼片嘅分量够多。鱼片由生鱼切成薄片,没有太多鱼骨。用生鱼、酸菜、花椒八角、红椒等等炮制汤底,味道丰富,而且加上冬菇片:柠檬及姜片带出鱼嘅鲜味。值得一提系呢度可以供食客自由选择:酸度、辣度、麻度和蒜度,服务贴心👍🏻呢个酸菜鱼做到酸度及辣度恰到好处,爽脆弹牙嘅鱼片,入口再有一层酸辣味,又够麻,一试难忘✨🐓 奇味鸡煲$148 例牌/少辣川菜出名辣,所以我地都唔敢叫太辣,只叫小辣。🙈 鸡煲配料非常丰富,花椒、八角、西芹、洋葱、红椒、指天椒、青椒、蒜片、姜片等,配料味道好香🤤 鸡煲滚后再炒一炒鸡件,肉质嫩滑,十分惹味又不算太咸,喜欢吃辣的再可以试吓中辣🌶 🧊桂花冰粉 $30食完川菜满口辣味,整番一碗桂花冰粉绝对系解辣佳品。桂花枸杞加凉粉,一入口那种冰凉感觉,

今次我地拣左:

🐟酸菜鱼 (生鱼) 例牌$188 少辣/少麻

🐓 奇味鸡煲$148 例牌/少辣

🧊桂花冰粉 $30

食完川菜满口辣味,整番一碗桂花冰粉绝对系解辣佳品。桂花枸杞加凉粉,一入口那种冰凉感觉,爽呀!

值得一提的系糖浆会分开上,可以自行调校甜度,细心迎合不同客人需要,赞!

以后想食川菜辣野,又多一个选择☺️