同捞同煲    📍九龙城打鼓岭道70-72号地舖      🌄环境      成个感觉都好70年代怀旧香港风格,牌匾嘅霓虹灯,入面嘅怀旧海报、灯、墙纸等,都好有feel,好适合打卡!      🧡食物      🍲 冬甫美人锅 $228      呢个汤一上嚟就feel到有料,当中有冬瓜、红枣、娃娃菜、虫草花、淮山同半只鸡,好足料,而个汤成个呈现金黄色嘅,入口好鲜甜好好饮,我同几个朋友都饮左两三碗之后先开始碌嘢食,建议第一轮嘅时候饮多几碗先,加汤之后先开始碌嘢食,因为加汤之后会淡好多~      推荐度:😋😋😋😋😋    🥩 安格斯牛肉 $198      几大份,花纹好靓,好新鲜嘅,属于比较厚切,所以口感几好,好嫩滑~碌两下就可以食得,好好食!      推荐度:😋😋😋😋    🦐 鸳鸯滑 $108      系蟹籽虾滑同黑松露墨鱼滑,两者都保留咗啲虾粒同墨鱼粒,食落扎实而鲜甜嘅滑当中,夹杂住啲好爽脆嘅粒粒,好正,我比较钟意墨鱼滑多啲,因为佢嘅黑松露同墨鱼融合得好啲,但系虾滑嘅话,因为蟹籽喺面,所以落煲嘅时候有啲跌咗出嚟,变相融合得唔系几好,但系两样都好食嘅,feel到系新鲜嘅,我推
同捞同煲

📍九龙城打鼓岭道70-72号地舖

🌄环境

🧡食物

🍲 冬甫美人锅 $228

🥩 安格斯牛肉 $198

🦐 鸳鸯滑 $108

系蟹籽虾滑同黑松露墨鱼滑,两者都保留咗啲虾粒同墨鱼粒,食落扎实而鲜甜嘅滑当中,夹杂住啲好爽脆嘅粒粒,好正,我比较钟意墨鱼滑多啲,因为佢嘅黑松露同墨鱼融合得好啲,但系虾滑嘅话,因为蟹籽喺面,所以落煲嘅时候有啲跌咗出嚟,变相融合得唔系几好,但系两样都好食嘅,feel到系新鲜嘅,我推荐唔好点豉油食,更加食到鲜甜嘅感觉

🥟 芋头腊味饺 $88

呢个比到惊喜我,我想嗌嘅时候我frd仲阻止我,觉得会伏,但系我一意孤行!点知真系几好食,入面有啲芋泥同腊肠粒,好正,成个饺子都充满腊肠嘅香味,腊肠碌完之后变到好稔,成个口感好夹,味道特别得嚟,feel到店家系有谂过先推出嘅,好有心!

🎏 shake shake手工炸鱼皮 $78

呢个几有趣,系好似m记咁俾包shake shake粉你,然后自己shake,包粉系芝士粉嚟,唔够嘅话可以再攞,我会推荐就噉食多啲,噉样先食到𠮶浸芝士味,但系因为我哋摆咗一阵先去shake,所以唔够痴粉,芝士味比较淡,所以记住一上台就shake咗佢先啦,但系都好食嘅,好酥脆,几有趣!

🍤 怀旧虾多士 $68

呢个真系好耐无食过啦!睇个样都觉得好食,面包系炸到已经酥晒脆晒,虾肉又十分弹牙,好食!

🔥 即炸响铃 $58

新鲜嘅即炸响铃就系可以即刻食,佢喺牙齿掂到佢嘅瞬间就摧枯拉朽咁化成碎屑,唔夸张,极度脆,豆香又好浓,建议一半攞嚟就噉食,一半攞嚟碌,好正!!!!

🧀 香浓芝士豆腐 $38

好香嘅芝士味,但系要小心辣亲!

推荐度:😋😋😋

🐝 蜂巢豆腐 $38

豆香同香浓嘅汤一齐真系无敌嘅,好好食!

🍜 红薯粉 $38

最吸汤嘅红薯粉,碌几分钟就食得,好满足!

💙 甜品

准备埋单嘅时候,店家同我哋讲有送甜品,真好!

🪼 啫喱 送

有种返到去童年嘅感觉,甜甜地好有童趣,几清爽!

🍬 怀旧糖不甩 送

糖不甩系鲤鱼形状嘅,好可爱,碌两下就食得,夹出嚟剪成一旧旧,点花生碎,我细个妈妈经常整嚟食,估唔到今日可以系打边炉店入面重返童年,开心!

💛 题外话

我frd唔小心碌到只手,同个店家讲嘅时候佢即刻攞咗一支全新嘅药膏塞比我frd叫佢搽,又攞一支好大嘅药膏叫佢而家搽咗先,好好人!仲时不时过嚟帮我地加水、帮我地剪糖不甩,好热情,怀旧风格嘅店好多,但系有几何做到以前香港𠮶种人情味?呢啲先系真正嘅怀旧!