2021-12-08 85 浏览
九龙城除咗食泰国嘢之外,原来仲有呢间新开业嘅厨师发办omakase 「鮨胜」。想食嘅话最好就要预订,否则遇上包场就可能冇得食㗎喇~我系晚市光顾,总共有三个唔同嘅set,我就拣咗「秀」$1280/位,包含前付、刺身5品、蒸物、季节料理、寿司6贯、蒸蛋、汤同埋甜品,一共18款精致嘅料理,劲丰富😋慢煮安康鱼肝安康鱼肝被誉为海中鹅肝,口感软滑,入口即溶,上面加咗Wasabi同埋青柠,味道好有层次感。花笑蟹肉上面配上苹果醋啫喱捞埋啖啖蟹肉食,又酸又鲜,好开胃!生蚝 日本蚝大大只,好肥美,上面加咗鲜茄萝卜蓉同埋酱汁,夹埋一齐饮咗佢,入口爽口鲜甜。熟成两星期拖罗上面加左芥末籽,仲烧左个皮,面头有少少焦香,油份十足!烟熏拖罗春鱼个皮火炙过带有少少焦香,配搭腌制洋葱丝,开胃之选。烧秋刀鱼入面包裹左少少炸蒜,香脆有咬口,味道香浓好惹味!金鲷松粒扬非常特别嘅一款炸物,热辣辣小心辣嘴,最特别之处系鱼鳞都食得,鱼味浓郁又嫩滑,配搭喜马拉雅山岩盐同埋青柠汁,增加味道层次。六款寿司🍣深海池鱼寿司加左少少蜂蜜汁柠檬皮芽葱,鲜味十足。牡丹虾寿司加左柠檬汁同埋蛋黄醋,仲配搭食用花,好睇又好食😋鲭鱼米纸卷个人好喜欢嘅一款菜

慢煮安康鱼肝

花笑蟹肉
上面配上苹果醋啫喱捞埋啖啖蟹肉食,又酸又鲜,好开胃!

生蚝

熟成两星期拖罗
上面加左芥末籽,仲烧左个皮,面头有少少焦香,油份十足!

烟熏拖罗春鱼
个皮火炙过带有少少焦香,配搭腌制洋葱丝,开胃之选。

烧秋刀鱼
入面包裹左少少炸蒜,香脆有咬口,味道香浓好惹味!

金鲷松粒扬

六款寿司🍣

深海池鱼寿司
加左少少蜂蜜汁柠檬皮芽葱,鲜味十足。

牡丹虾寿司
加左柠檬汁同埋蛋黄醋,仲配搭食用花,好睇又好食😋

鲭鱼米纸卷
个人好喜欢嘅一款菜式❤️非常考功夫,欣赏师傅用用紫苏叶,加上鲭鱼、姜、各款食用花等等配料,再用米纸包住,靓到唔舍得食,包好出嚟效果有少少似越南米卷。

黑松露野菌蒸蛋
超钟意黑松露嘅味道,配上滑溜蒸蛋,上面仲加咗柠檬🍋入口即溶,好似冇经过个口就已经落咗喉咙咁。

鱿鱼马粪海胆寿司
鱿鱼界晒花咁样好美观,原来内有干坤!里面包住北海道马粪海胆,鲜味十足,鱿鱼唔会好似擦胶咁,口感比较松软同埋爽唔会太浆口。

𫚕鱼寿司
𫚕鱼熟成一星期,仲要用酱油腌渍过,好肥美而且味道丰富!

银雪鱼寿司
银雪鱼本身已经油香十足同埋好肥美,仲要配合生熟蒜,更有层次感。

鬼灯玉子拖罗饭
我心目中嘅No.1💯用醋饭+碎拖罗堆成富士山咁样嘅形状,上面仲要加上鬼灯玉子,本身只蛋已经有酱油味,蛋黄味道好浓郁,配搭加入京葱、青葱、芝麻、萝卜嘅拖罗碎,味道浓郁丰富~邪恶极了!

江户前玉子
望落去好似古早蛋糕咁,原来系入边冇面粉㗎!佢嘅材料有鸡蛋、虾肉同埋鱼肉,识落有少少虾嘅味道,系松软湿润既一件蛋糕仔!

爱侣鱼舞茸春菊汤
春菊打成茸,混入左汤羹入边,配搭舞茸,口味清爽。爱侣鱼口感软滑又唔会腥,饮埋啲碗汤我真系饱到傻了。

北海道赤肉蜜瓜富有柿
最后嘅饭后甜品🍮就系北海道赤肉蜜瓜,呢只蜜瓜味道独特好似糖果咁样嘅味道,香甜多汁~富有杮爽口香甜。

整体来讲,觉得厨师对待每一款菜式都非常认真,睇佢制作食物嘅时候好似表演咁样,整个过程都觉得好享受,菜式比较新式有创意。虽然价钱略贵,但系以佢嘅食物质素,绝对对得住呢个价钱!